Свет

Трамп и у Мејну враћен на гласачки листић: Повучена одлука о оспоравању кандидатуре

Након пресуде Врховног суда којим је поништена одлука савезне државе Колорадо да бивши председник САД буде уклоњен са гласачког листића, државна секретарка Мејна Шина Белоуз поништила је своју истоветну одлуку
Трамп и у Мејну враћен на гласачки листић: Повучена одлука о оспоравању кандидатуреwww.globallookpress.com © © Rod Lamkey

Највиши изборни званичници у Мејну званично су вратили Доналда Трампа на гласачки листић за изборе 2024. након што је Врховни суд пресудио да савезне државе не могу да му забране да се кандидује позивајући се на 14. амандман и "забрану побуне (устанка)", преноси Си-Ен-Ен.

Државна секретарка Мејна Шина Белоуз, демократа, донела је у децембру одлуку да бивши амерички председник не може да се нађе на гласачком листићу у овој савезној држави због наводног учешћа у нередима на Капитолу 6. јануара 2021. године, али је њена одлука стопирана док је Врховни суд САД разматрао сличан случај из Колорада.

Врховни суд САД пресудио је данас у корист кандидата за председничку номинацију републиканаца Доналда Трампа, дозволивши му да остане на гласачком листићу и поништивши одлуку савезне државе Колорадо која га је дисквалификовала због наводног учешћа у нападу на Капитол.

Узимајући у обзир ту одлуку, Белоуз је саопштила да "у складу са мојом заклетвом и обавезом да поштујем закон и Устав, овим повлачим своју одлуку да је кандидатура господина Трампа неважећа".

image
VV inauguration
banner