Свет

Трамп после пресуде Врховног суда да може на изборе у Колораду: "Ово је победа Америке"

Једногласно је одлучено да Трамп може да остане на гласачком листићу у овој савезној држави
Трамп после пресуде Врховног суда да може на изборе у Колораду: "Ово је победа Америке"© Tanjug/AP Photo/Steve Helber

Врховни суд САД пресудио је данас у корист кандидата за председничку номинацију републиканаца Доналда Трампа, дозволивши му да остане на гласачком листићу и поништивши одлуку савезне државе Колорадо која га је дисквалификовала због наводног учешћа у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године. Одлука је, како преноси "Политико" донета једногласно.

Судије Врховног суда објавиле су одлуку дан пре сутрашњег "супер уторка", када на унутарстраначке изборе излазе бирачи у 15-ак савезних држава, преноси "Вашингтон пост".

Власти Колорада су крајем прошле године донеле одлуку којом је Трамп проглашен неподобним за функцију председника САД, али Врховни суд је донео одлуку да државна власт не може доносити такву одлуку већ само Конгрес. 

Ову одлуку није потписао ниједан судија појединачно већ је донета у име Врховног суда. 

Трамп: Велика победа за Америку

Доналд Трамп је изјавио да одлука Врховног суда САД, којом му је дозвољено да остане на гласачком листићу у Колораду, представља велику победу за Америку.

"Ово је велика победа за Америку. Веома, веома важна. Подједнако важна за нашу земљу бицће и одлука коју цће Врховни суд ускоро донети о имунитету за председника - без које би функција председника постала само церемонијална, што је далеко од онога што су оснивачи намеравали", рекао је Трамп у изјави за "Фокс њуз".

Додао је да ниједан председник не би могао правилно и ефикасно да функционише без "потпуног имунитета".

"Наша земља би била изложена великом ризику", поручио је Трамп.

Судије Врховног суда објавиле су одлуку дан пре сутрашњег "супер уторка", када на унутарстраначке изборе излазе републиканци у 15 савезних држава.

"Политико" подсећа да је одлука да Трамп остане у трци била очекивана. Током усмених аргумената 8. фебруара, судије широм су наговестиле да неће дозволити појединачним државама да процењују подобност председничких кандидата оптужених за побуну.

Допис од понедељка на 13 страница одражава ту забринутост, а њихово мишљење је да би омогућавање државама да донесу ту пресуду могло да доведе до недоследног и опасног сплета супротстављених пресуда, па да би се догодило да се кандидат појави на гласачким листићима неких држава, а на другим не.

Тројица либералних судија написала су одвојено мишљење, рекавши да се слажу са резултатом, али да би донели ужу пресуду која би оставила отвореном могућност да федерални судови дисквалификују Трампа или другог кандидата за кога се утврди да је учествовао у побуни.

Главно мишљење суда помиње напад на Капитол од 6. јануара само у рецитацији хронологије случаја у нижим судовима, али га иначе није укључило ни у једну своју анализу. Суд није ни проценио Трампову улогу у нападу, централном аспекту случаја у Колораду.

У децембру је Врховни суд Колорада постао први суд у земљи који је прогласио Трампа неподобним да се кандидује за председника.

"Трамп није само подстакао побуну, он је наставио да је подржава, док су изгредници напали Капитол", написао је суд у Колораду.

Убрзо након одлуке у Колораду, државна секретарка Мејна Шена Белоуз, демократа, донела је исту одлуку на сличним основама. И прошле недеље, државни судија у Илиноису наредио је да га уклони са гласачких листића тамо из истих разлога.

Све три одлуке на државном нивоу су на чекању, док се Врховни суд бавио овим питањем у скраћеном поступку.

А одлука Вишег суда у понедељак практично поништава сваки од њих, као и десетине других сличних изазова у другим државама.

image
VV inauguration
banner