Свет

Вашингтон против Трампа: Прва победа Ники Хејли у трци за републиканску номинацију

У актуелној кампањи Трамп до сада има подршку 244 делегата, док Хејлијеву подржава 43 делегата – кандидат иза којег стане 1.215 делегата представљаће Републиканску партију на председничким изборима у новембру
Вашингтон против Трампа: Прва победа Ники Хејли у трци за републиканску номинацију© Tanjug/AP Photo/Reba Saldanha

Кандидаткиња за републиканску председничку номинацију Ники Хејли победила је на страначким предизборима у Вашингтону, забележивши своју прву победу у кампањи за председничке изборе ове године.

Бивши амерички председник и фаворит за републиканску председничку номинацију Доналд Трамп претрпео је у недељу први пораз на страначким предизборима, пошто је Хејлијева победила у Вашингтону, преноси АП.

Хејлијева је у Вашингтону освојила гласове свих 19 делегата, што ју је подстакло да, како је рекла, остане у трци за републиканску номинацију барем током предизбора који се одржавају у тзв. супер уторак, 5. марта, у 16 америчких држава.

Њена портпаролка Оливија Перез Кубас навела је да је Хејлијева постала прва жена која је победила на предизборима републиканаца.

Вашингтон је иначе упориште демократа, са само око 23.000 регистрованих републиканаца у граду, а актуелни председник САД из редова демократа Џозеф Бајден победио је у Дистрикту Колумбија на председничким изборима 2020. године са 92 одсто освојених гласова.

Трамп до сада у актуелној кампањи има подршку 244 делегата, док Хејлијеву подржава 43 делегата, наводи АП.

Кандидат треба да има подршку 1.215 делегата да би освојио републиканску номинацију.

image