Свет

Може ли и како ЕУ да без САД обезбеди војну помоћ Украјини?

ЕУ је покренула иницијативу у марту 2023, а циљ је био да се Украјини за годину дана испоручи милион артиљеријских граната. Међутим, због недовољних производних капацитета, Унија је успела да испоручи само половину планираног
Може ли и како ЕУ да без САД обезбеди војну помоћ Украјини?Getty © Philipp Schulze

На стотине Чеха ради даноноћно у источној Чешкој на изградњи центра за снабдевање Украјине оружјем и муницијом, преноси Ројтерс. Ова иницијатива део је напора Европске уније да Кијеву обезбеди оружје због одуговлачења са слањем америчке војне помоћи Украјини.

Генерал Оно Ајхелшејм, главнокомандујући холандске војске је, обилазећи постројење Штернберк, у власништву чешког произвођача оружја "Екскалибур арми", изјавио да се губици Кијева повећавају, посебно у источној и јужној Украјини. "Морамо да испоручимо више и да то урадимо брже", рекао је генерал.

ЕУ је покренула ову иницијативу још у марту 2023, а циљ је био да се Украјини за годину дана испоручи милион артиљеријских граната. Међутим, како су саопштили званичници, за годину дана ЕУ је, због недовољних производних капацитета, успела да испоручи само пола милиона зрна. Сада чешка влада настоји да повећа производњу, склапајући уговоре са домаћом војном индустријом.

И Холандија покушава да надокнади недостатак артиљеријске муниције, изјавио је пуковник Симон Вуда, шеф холандске оперативне групе за Украјину. Чехословачка производи муницију и возила за противваздушну одбрану, што већим делом финансирају западноевропске земље.

Холандија и друге земље требало би да финансирају производњу око 800.000 артиљеријских граната, које ће бити произведене у Чешкој.

Западни произвођачи настоје да повећају производњу како би задовољили потребе Кијева. Како тврде војни аналитичари, на сваку гранату коју Украјина испали дуж линија фронта, Русија испали пет до шест.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је прошле недеље својим европским колегама да је Украјини ове године потребно 2,5 милиона артиљеријских граната, али да је ЕУ послала само 400.000.

Испоруке муниције у Украјину отежао је амерички Конгрес, који је задржао пакет војне помоћи вредан 60 милијарди долара.

Како тврде аналитичари Стефан Гади и Мајкл Кофман, у истраживачком раду за Међународни институт за стратешке студије, снабдевање Кијева мора да се обезбеди уколико се жели преокрет у конфликту. "Земље које подржавају Кијев требало би да значајно повећају производњу артиљеријске муниције као и противваздушних система", наводи се у овом извештају.

Холандија је издвојила 250 милиона евра за куповину муниције за Кијев, укључујући и чешку одбрамбену индустрију, и затражила од савезника да допринесу спровођењу овог плана.

И Француска и Немачка разматрају да се придруже овој иницијативи. Француски председник Емануел Макрон подржао је у уторак, током посете Прагу, овај план.

Француска је позвала министре спољних послова и одбране такозваних савезника Украјине, као и генералног секретара НАТО-а, да покажу да чине "јединствени фронт" и да дају конкретне предлоге за подршку Кијеву.

Међутим, потребе Украјине су знатно веће од потреба за артиљеријском муницијом. Кијев покушава да ојача своју противваздушну одбрану, како би се супротставио супериорним ресурсима Русије.

Павел Дошко, директор пословног развоја у компанији "ЦСГ Дифенс ленд системс", изјавио је да је ангажовано на стотине радника како би се повећала производња у Штернберку, додајући да "чинимо оно шта можемо."

image