Свет

Неопходне деценије да се ојача европска одбрамбена индустрија

Произвођач авиона "рафал" предвиђа да ће проблеми у ланцу снабдевања потрајати
Неопходне деценије да се ојача европска одбрамбена индустријаGetty © Anadolu / Contributor

Шеф француске компаније "Дасо" изразио је сумње у нова обећања ЕУ да ће повећати производњу оружја у блоку, упозоравајући да би изградња праве европске одбрамбене индустрије могла потрајати деценијама.

Ерик Трапије је у разговору за "Фајненшел тајмс" рекао да је скептичан да ће Брисел успети поново да покрене одбрамбену индустрију у тренутку када покушава да задовољи потребе Украјине за муницијом.

"Европа одједном верује да је рад на одбрани добра ствар... Одушевљен сам што су то спознали. Између те спознаје и стварности изградње европске одбрамбене индустрије биће потребно много година, па чак и деценија", рекао је он.

Трапије је упозорио и да Европа и даље има тенденцију да купује од америчке одбрамбене индустрије и да је чекају године рада на побољшању ланаца снабдевања који су погођени вишегодишњим резовима буџета за одбрану.

"Дасо" је једна од европских компанија која је имала користи од јачања војних буџета на глобалном нивоу након вишегодишњих резова, а поруџбине за "рафале" настављају да расту. Али већина ових поруџбина, са изузетком великих поруџбина из Француске и мањих, попут Грчке, долази изван ЕУ, из Индије, Уједињених Арапских Емирата или Индонезије.

Француски произвођач "рафала" и "фалкона" предвиђа да ће и 2024. бити проблематична када је реч о снабдевању и добављачима. Криза у ланцу снабдевања већ је утицала на испоруке и, самим тим, продају авиона прошле године.

image