Свет

Сукоб двеју дама: Елена Зеленска одбила Бајденов позив због Јулије Наваљне

Прва дама Украјине је одбила позив да присуствује Бајденовом обраћању у Конгресу због планираних догађаја, али новинари "Вашингтон поста" наслућују други разлог
Сукоб двеју дама: Елена Зеленска одбила Бајденов позив због Јулије Наваљне© Alastair Grant - Tanjug via AP Photo / Kai Pfaffenbach - Tanjug, Pool Photo via AP Photo

Eлена Зеленска, прва дама Украјине, неће сутра присуствовати обраћању америчког председника Џозефа Бајдена о стању нације у америчком Конгресу упркос позиву Беле куће и то због, како преносе медији, најављеног присуства удовице Алексеја Наваљног- Јулије.

"Због планираних догађаја у распореду, укључујући посету деце из сиротишта у Кијеву, која је унапред планирана, прва дама, нажалост, неће моћи да учествује у догађају", наведено је за "Политико" из кабинета Зеленске.

Међутим, "Вашингтон пост" је објавио да је други разлог зашто је Зеленска одбила позив то што је требало да седи у близини Јулије Наваљне, удовице преминулог руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног.

"Вашингтон пост" наводи да је то изазвало нелагоду највишег руководства Украјине, јер многи Украјинци не виде Наваљну и друге руске опозиционаре "као савезнике у борби против председника Русије Владимира Путина".

То је, наводи се, због изјава Наваљног да је Крим део Русије.

Наваљни је касније јавно подржао украјинску обнову граница из 1991. године, истовремено се противећи руској Специјалној војној операцији.

Ипак, позив Беле куће је одбила и Наваљна, а као разлог је навела умор.

image