Свет

Бајденов говор пратили протести: "Што је много, много је"

Американци су незадовољни због односа администрације према израелском рату
Бајденов говор пратили протести: "Што је много, много је"© Tanjug/Shawn Thew/Pool via AP

Обраћање америчког председника Џозефа Бајдена нацији изазвало је мање протесте широм САД, али и хапшења, а демонстранти су захтевали да Бајден тражи трајни прекид ватре у сукобу Израела и палестинског Хамаса, и да се ангажује на смањењу израелских напада на Газу.

Демонстранти су зауставили саобраћај у Бостону и Лос Анђелесу, а у Бостону је ухапшено 50 људи, према једној групи активистима и локалним медијима, пренео је Ројтерс.

Уочи Бајденовог говора, десетине људи окупило се у близини Беле куће, натеравши полицију да блокира оближњу улицу.

"Окупили смо се овде, јер, што је много, много је", рекао је извршни директор америчке Кампање за палестинска права Ахмад Абузнаид.

Савет за америчко-исламске односе саопштио је да је говор Бајдена био "најбоља и вероватно последња шанса" да се објаве кораци којим би се умањила патња Палестинаца у Гази, као и да се задобије назад подршка Арапа, Палестинаца и Американаца који су против рата, разочараних Бајденовом политиком.

Неколико часова пре говора, амерички Капитол је био окружен великом бодљикавом жицом, која се увек ставља уочи годишњег председничког говора у оба дома Конгреса.

Палестинска застава висила је са терасе канцеларије конгресне зграде, а мања група демонстраната викала је "прекид ватре, одмах".

Изненађени што је Бајден успео да говор изнесе до краја, а да не заборави којом државом председава и о којој земљи прича, бројни корисници друштвених мрежа забављали су се правећи најразличитије монтаже. Један од њих био је и Доналд Трамп.

"То је можда најљући, најмање саосећајан и најгори говор икада одржан. Била је то срамота за нашу земљу", поручио је Трамп оцењујући Бајденово излагање као поларизујући говор пун мржње.

image