Свет

Стање нације: Шта је Бајден успео да каже?

Амерички председник Џозеф Бајден се у свом говору осврнуо на ситуацију у Украјини и Гази, трговину са Кином, као и на питања имиграције и абортуса
Стање нације: Шта је Бајден успео да каже?© Tanjug/Shawn Thew/Pool via AP

САД неће престати да подржавају Украјину у њеном сукобу са Русијом, поручио је амерички председник Џозеф Бајден у говору о стању нације, одржаном у Конгресу.

Он је руског председника Владимира Путина оптужио да "сеје хаос широм Европе", уз нови позив Представничком дому да одобри пакет помоћи за Украјину вредан 60 милијарди долара.

"Украјина може да заустави Путина ако је подржимо и обезбедимо оружје које јој је потребно за одбрану.Украјинци не траже амерички војнике. Заправо, у Украјини нема америчких војника. Одлучан сам да тако и остане", истакао је Бајден.

Бајден је критиковао и свог ривала, бившег америчког председника Доналда Трампа због коментара о земљама НАТО-а које не троше довољно новца на одбрану – којим је, како је рекао, охрабрио Русију да ради шта јој је воља.

"Мислим да је то нечувено, опасно и неприхватљиво", рекао ј Бајден.

Бајден Трампа није помињао именом, означавајући га као свог претходника и бившег републиканског председника, али 13 пута употребио речи "мој претходник", наводи АП.

Председник САД се осврнуо и на насилни упад у Конгрес 6. јануара 2021.

"Насилници нису патриоте. Желели су да прекину миран пренос власти и пониште вољу грађана. Дошао је тренутак истине – не можете волети своју земљу само када побеђујете", рекао је Бајден.

Рат у Гази и односи са Кином

Бајден се дотакао и рата у Гази, најавивши да ће америчка војска направити привремену луку на обали Појаса Газе како би се обезбедила нова рута за испоруку хуманитарне помоћи.

Он је, такође, изразио континуирану подршку израелском народу и, како је рекао, њиховом праву да се бране.

Међутим, како додаје "Вашингтон пост", он је позвао израелске лидере да "ураде више на заштити палестинских цивила "и да дозволе да више помоћи стигне у Газу, док је говорио о "срцепарајућем" броју убијених Палестинаца услед израелских напада.

Када је реч о спољној трговини, Бајден је рекао и да је јаз између количине производа које САД увозе из Кине, у поређењу са производима које извози у Кину, најмањи у више од 10 година.

"Наш трговински дефицит са Кином је на најнижој тачки у више од 10 година. Устали смо против кинеских непоштених економских пракси", открио је Бајден, пренео је Си-Ен-Ен.

Америчка медијска кућа наводи да је амерички трговински дефицит са Кином у 2023. години био 279 милијарди долара, према подацима америчког министарства трговине, и најнижи је од 2010. године.

"Међутим, разлог за смањивање трговинске размене није Бајденова политика, већ инфлација, која је натерала америчке потрошаче да купују мање производа као што су електроника, што се углавном прави у Кини. Уместо тога, више су окренути плаћању рачуна и куповини намирница", наводи Си-Ен-Ен.

Осим тога, тарифе Трампове администрације на кинеску робу, које Бајденова администрација није дирала, учиниле су да кинеска роба буде скупља и самим тим мање конкурентна на америчком тржишту.

Зато, додаје се, први пут у две деценије, САД су увезле највише робе из Мексика.

Бајден се, такође, осврнуо на питање слобода америчких грађана, укључујући и права на абортус.

Како наводи "Политико", Бајден током говора није ни покушао да уједини две посвађане стране у америчкој политици, демократе и републиканце, већ га је искористио као почетак кампање за председничке изборе заказане за новембар.

image