Свет

Украјинци немају новац за оружје, али троше милионе долара на блокаду руских медија

Систем ометања треба да смањи "утицај руске пропаганде на украјинско становништво" и повећа "ниво информационе безбедности Украјине"
Украјинци немају новац за оружје, али троше милионе долара на блокаду руских медијаGetty © Photo by Misha Friedman/Getty Images

Украјина је издвојила четири милиона долара (152 милиона гривни) за ометање руског ТВ и радио програма у регионима који се граниче с Руском Федерацијом, открила је кијевска Државна служба за специјалне комуникације и заштиту информација.

Украјинске власти још од 2014. раде на томе да спрече доток информација из Русије, забрањујући водеће ТВ канале који су емитовали програм у Украјини. С почетком руске Специјалне војне операције 2022. Кијев је већину руских медијских кућа забранио, а радио је и на томе да блокира све услуге које су омогућавале корисницима да заобиђу ограничења.

Такође, председник Украјине Владимир Зеленски је консолидовао све медије под државним окриљем, позивајући се на ванредно стање након почетка СВО.

Државна служба за специјалне комуникације и заштиту информација Украјине објавила је на свом Телеграм каналу да је Врховна рада издвојила средства "за изградњу система за блокирање емитовања непријатељских ТВ и радио канала у пограничним територијама".

Нове мере треба да смање "утицај руске пропаганде на украјинско становништво" и повећају "ниво информационе безбедности Украјине", прецизирали су званичници.

Очекује се да ће будући систем ометања покрити девет региона, укључујући Кијев, Харков и Одесу.

Претходно је Одбор за слободу говора украјинског парламента позвао на забрану руске апликације Телеграм, описујући је као претњу националној безбедности.

image