Свет

У инат Американцима: Кина припрема фонд од 27 милијарди долара за индустрију чипова

Оснивање фонда поклопило се са покушајима САД да приволе савезнике да додатно ограниче приступ Кине индустрији полупроводника
У инат Американцима: Кина припрема фонд од 27 милијарди долара за индустрију чиповаGetty © Royalty-free

Кина је у процесу прикупљања више од 27 милијарди долара за свој највећи фонд за чипове до сада, убрзавајући развој најсавременијих технологија како би се супротставила америчкој кампањи са циљем да осујети њен успон.

Национални инвестициони фонд за индустрију интегрисаних кола прикупља капитал од локалних власти и државних предузећа који би требало да премаши 200 милијарди јуана колико има у другом фонду, преноси "Блумберг" позивајући се на упућене.

Позната као "Велики фонд", фирма коју подржава држава проширује свој делокруг управо у тренутку када се САД спремају да пооштре санкције уведене да би се осујетио напредак кинеске индустрије чипова и вештачке интелигенције.

Оснивање много већег фонда – који директно надгледа моћно кинеско Министарство технологије – сигнализира оживљавање напора да се искористи највеће светско тржиште полупроводника након година мешовитог успеха са централним управљањем. Компаније "Хуавеи" и СМИХ су морале су да се ослањају на технологију америчког порекла да би прошле године направили напредни процесор.

Очекује се да ће већина капитала за "Велики фонд" доћи од локалних самоуправа, њихових инвестиционих огранака и државних предузећа, док ће централна влада дати само мали допринос, рекао је један извор. Циљ Пекинга је да удружи вредан капитал за велике пројекте широм земље, што је кључни елемент у приступу "целе земље" председника Си Ђинпинга, додаје извор.

Иницијатива Пекинга покренута је у тренутку док САД покушавају да приволе савезнике, укључујући Холандију, Немачку, Јужну Кореју и Јапан, да додатно ограниче приступ Пекинга технологији полупроводника и запуше рупе у постојећој контроли извоза.

image
VV inauguration
banner