Свет

Кина улаже 40 милијарди долара у домаћу индустрију чипова

Кина мора да буде самодовољна у индустрији полупроводника, поручио је Си Ђинпинг
Кина улаже 40 милијарди долара у домаћу индустрију чиповаGetty © Justin Sullivan / Staff

Кина планира да покрене нови инвестициони фонд за домаћи сектор производње полупроводника који ће подржати држава и који ће прикупити око 40 милијарди долара, пише Ројтерс.

Нови фонд биће вероватно највећи од три која је покренуо Кинески инвестициони фонд за индустрију интегрисаних кола, такође познат као Велики фонд.

Са 300 милијарди јуана (41 милијарда долара) нови фонд надмашује сличне из 2014. и 2019. године, који су, према владиним извештајима, прикупили 138,7 милијарди, односно 200 милијарди јуана.

Једна од главних области улагања биће опрема за производњу чипова, рекао је Ројтерсу један од двоје људи упознатих са плановима владе.

Председник Си Ђинпинг дуго је наглашавао потребу да Кина постигне самодовољност у индустрији полупроводника. Та потреба је постала још хитнија након што је Вашингтон увео низ мера за контролу извоза у последњих неколико година из страха да би Пекинг могао да користи напредне чипове за јачање својих војних способности.

У октобру су САД увеле свеобухватан пакет санкција којим је Кини смањен приступ напредној опреми за производњу чипова, а савезници САД, Јапан и Холандија предузели су сличне кораке.

Кинеско министарство финансија планира да допринесе фонду са 60 милијарди јуана, рекао је један извор.

image