Свет

Упркос санкцијама: Кинези произвели најнапреднији чип на свету

Водећи кинески произвођач меморијских чипова ИМТЦ је наставио да развија напредну технологију упркос томе што су САД покушале да га ограниче санкционисањем
Упркос санкцијама: Кинези произвели најнапреднији чип на светуwww.globallookpress.com © p34/ZUMAPRESS.com

Водећи кинески произвођач меморијских чипова ИМТЦ, произвео је "најнапреднији светски" три-де НАНД меморијски чип, наводи се у извештају "Тек Инсајтса", а преноси "Саут Чајна морнинг пост".

ИМТЦ-ов меморијски чип показује да је произвођач наставио да развија напредну технологију упркос томе што је стављен на листу санкционисаних ентитета америчког Министарства трговине.

Моћан домаћи чип изненадио је многе индустријске аналитичаре с обзиром на строга ограничења у САД.

"Све је више доказа да Кина има замах да превазиђе трговинска ограничења и изгради сопствени ланац домаће понуде полупроводника, успешнији него што се очекивало", наводи "Тек Инсајтс".

Три-де НАНД меморија важна је компонента за рачунарство високих перформанси у апликацијама као што су вештачка интелигенција и машинско учење.

Компанију ИМТЦ, али и још 21 фирму у кинеском сектору чипова САД су санкционисале средином децембра 2022. усред ескалације трговинских и геополитичких тензија између две највеће светске економије.

У то време, произвођач чипова са седиштем у Вухану био је на путу да угрози лидере у својој области производњом новог водећег три-де НАНД флеш чипа, 232-слојним КС3-9070.

Изгледи за његову масовну производњу ослабили су након што су им амерички добављачи опреме ОВК и "Лам рисрч" обуставили продају и услуге.

Компанија је у међувремену појачала напоре да сарађује са кинеским добављачима и користе само кинеску опрему, без обзира на то што су скептици упозоравали на недостатак одрживих домаћих кинеских алтернатива за алате за прављење чипова, као што су системи за литографију на које монопол има холандска компанија АСМЛ Холдинг. 

image