Свет

Шаљу "таурус", а дефицит у немачком буџету за одбрану око шест милијарди евра

Без војних трошкова, немачки буџет већ има дефицит од 25 милијарди евра. Министар финансија Линднер је предложио смањење неких социјалних издатака, чему се успротивио канцелар Шолц
Шаљу "таурус", а дефицит у немачком буџету за одбрану око шест милијарди евраGetty © Marco Steinbrenner/DeFodi Images

Немачки министар одбране Борис Писторијус упозорио је Владу да ће у буџету следеће године недостајати око шест милијарди евра за Бундесвер, и да чак и постизање циља НАТО-а да чланице Алијансе достигну војну потрошњу од два одсто БДП-а, може бити доведено у питање, пренео је "Билд".

Током 2025. године Министарство финансија, под руководством Кристијана Линднера, обезбедило је за војне издатке 52 милијарде евра. Стручњаци из Министарства одбране тврде да ће следеће године за повећање војне потрошње на два одсто БДП-а бити потребно повећање издвајања од 4,5 до 6,0 милијарди евра.

Финансијска "рупа" у буџету наставља да расте, као и број пројеката за које више нема довољно новца. На пример, за реконструкцију аеродрома у Бухелу (покрајина Рајна-Палатинат), који се припрема да прими ловце Ф-35, биће потребно 700 милиона евра. Исто важи и за куповину нових оклопних транспортера и авиона "јурофајтер". Трошкови распоређивања бригаде Бундесвера у Литванији процењују се на најмање пет милијарди евра, али они нису узети у обзир приликом планирања буџета.

Како тврди "Билд", Писторијус је обавестио канцелара Олафа Шолца о тешкој финансијској ситуацији. Министарство одбране тренутно преговара са Министарством финансија како би обезбедило средства, али су ови преговори за сада безуспеши.

Како преноси "Билд", чак и без потреба Бундесвера, буџет за 2025. ће имати дефицит од 25 милијарди евра. Линднер је предлагао смањење неких социјалних издатака, али му је Шолц одговорио да циљ НАТО-а од два одсто БДП-а треба постићи без смањења социјалних давања.

Немачка намерава да ове године на одбрану потроши 73,41 милијарду долара, што износи 2,01 одсто предвиђеног БДП-а. Канцелар Шолц је обећао да ће Немачка убудуће испуњавати критеријуме НАТО-а.

Циљ да се немачка војна потрошња повећа на два одсто БДП-а поставиле су земље НАТО-а у септембру 2014, на самиту у Велсу, наводећи као разлог "руску претњу" због уједињења Крима са Руском Федерацијом.

image
VV inauguration
banner