Свет

"Фокус": После Украјине, највећи губитник је Немачка

Немачка треба да се припреми на живот без америчког старатеља. Немачка ће увек живети у суседству Русије, а то значи да немачку спољну и безбедносну политику треба преиспитати
"Фокус": После Украјине, највећи губитник је Немачкаwww.globallookpress.com © Max Ludwig

Немачка би требало да се припреми за живот без америчког старатеља и да преиспита своју спољну и безбедносну политику, пише немачки магазин "Фокус", јер је, као резултат сукоба у Украјини, до сада већ изгубила безбедност и просперитет.

У својој аутобиографији, Себастијан Хафнер описује како се као дечак радовао победама немачких трупа у Првом светском рату. Сваког јутра, Хафнер је одлазио у полицијску станицу, где је читао званичне извештаје немачке врховне команде са фронта. Све до 11. новембра 1918, када више није затекао извештаје на огласној табли. Табла је била празна.

Десетогодишњи Хафнер је отрчао до киоска, где је из новина сазнао да је потписано примирје. Ово примирје, резултат тих сталних "победа", представљало је заправо безусловну капитулацију. "То нисам могао да схватим", записао је Хафнер и додао: "Цео свет ми је постао чудан и застрашујући."

Данашња Немачка би ускоро могла да доживи судбину десетогодишњег дечака Хафнера.

Американци се повлаче са европског ратишта

У Украјини се руска војска одлично бори. Руска победа је на видику. Американци се управо повлаче са европског ратишта. За неколико недеља, биће потрошена и последња транша помоћи коју је амерички конгрес одобрио Украјини. Трамп је фаворит на председничким изборима, а његов противник није Путин, него Бајден. Трамп данас обећава Американцима да више неће давати новац за бескрајне ратове.

Нико у Немачкој не би требало да се чуди уколико ускоро не буде затекао извештаје о победи на огласној табли. После Украјине, Немачка је постала највећи губитник у овом рату.

Немачка је до сада изгубила и своје источноевропско залеђе. На врхунцу немачко-руских економских односа, обим немачке трговине са Русијом износио је више од 80 милијарди евра.

Чврст савез између Русије и Кине не доноси ништа добро за немачку индустрију. Америка у свему гледа на сопствене интересе. Уколико се Американци стратешки преоријентишу, Немачка ће морати да значајно повећа свој војни буџет. Међутим, тешко је замислити истовремено повећање издатака за одбрану и очување државе благостања.

После САД, Немачка највише подржава Украјину. Али, САД тренутно издвајају свега 0,3 одсто из свог буџета за помоћ Украјини, за разлику од немачких 0,5 одсто. Ако Американци заиста прекину да помажу Кијеву, војни пораз Украјине постаће неизбежан.

Немачка економска и безбедносна политика, као и њен географски положај, приморавају је да следи сопствене, а не америчке интересе. Немачка је до сада била под гвозденом руком Американаца, што ју је штитило од империјалних жеља других и омогућавало јој да добро послује.

Само што америчка гвоздена рука сада слаби. Немачка треба да се припреми на живот без америчког старатеља. Немачка ће увек живети у суседству Русије, а то значи да немачку спољну и безбедносну политику треба преиспитати.

Нико у Немачкој не жели да изнова проживљава судбину десетогодишњег Себастијана Хафнера, који је крај старог поретка доживео као тешку трауму, пише немачки магазин "Фокус".

image