Свет

Бербок: Можда ипак Кијеву пошаљемо "таурус", постоје опције

Кружна размена је до сада омогућавала Немачкој да Украјини пошаље друге врсте оружја, те би тако сада могло да буде и са немачким ракетама дугог домета, указала је шеф немачке дипломатије
Бербок: Можда ипак Кијеву пошаљемо "таурус", постоје опције© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок није искључила трансфер ракета "таурус" Украјини у оквиру кружне размене са Великом Британијом, упркос чињеници да је немачки канцелар Олаф Шолц то одбио.

"Кружна размена је, да тако кажем, немачки изум. То би била опција. И већ смо организовали сличну размену, али другим оружјем", признала је Бербокова.

Немачка министарка је на овај начин подржала предлог британског колеге Дејвида Камерона који је у суботу рекао да је његова земља спремна да помогне Немачкој да реши питања у вези са могућим снабдевањем Кијева ракетама "таурус".

Одговарајући на питање да ли се разговара о кружној размени, у којој би Лондон могао да пребаци своје ракете "сторм шедоу" у Кијев, а заузврат од Немачке добије "таурус", Камерон је напоменуо да је Краљевина спремна да размотри све опције за постизање максималног ефекта за Украјину, али је одбио да открије више детаља.

Немачки канцелар Олаф Шолц је више пута исказао негодовање када се говорило испоруци ракета "таурс" Украјини. Слање немачких ракета би подразумевало и слање немачке војске да руководи њима, а то је, како је објаснио, директно учешће Берлина у сукобу, што је недопустиво.

Упркос томе, фракција Хришћанско-демократске (ХДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ХСУ) ће ове недеље поново да стави на гласање у немачком парламенту резолуцију о снабдевању Кијева "таурусом".

image