Свет

Члан Бундестага: Немачка није одустала од испоруке "тауруса" Украјини

Посланик Алтернативе за Немачку Јан Нолте указује да би испоруком ракета, према међународном праву, Немачка постала учесница у сукобу
Члан Бундестага: Немачка није одустала од испоруке "тауруса" Украјини© Tanjug/Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP

"Слањем ракета 'таурус' у Украјину Немачка у складу са међународним правом ризикује да постане страна у сукобу", оценио је за "Новости" Јан Нолте, посланик Алтернативе за Немачку и члан Одбора за безбедност немачког Бундестага, поводом пресретнутог разговора из Бундестага којим је разоткривен немачки план напада на Кримски мост који је забринуо светску јавност.

Према његовим речима тема разговора је била потенцијална употреба крстарећих ракета "таурус" на страни Украјине, а немачко учешће је подразумевало достављање координата за циљани објекат. Такође, каже, разматрало се и да ли би ови подаци могли индиректно да се доставе Украјини.

На питање да ли постоји бојазан да ће процурити још поверљивих информација, Јан Нолте каже да случај говори да појединим високопозиционираним официрима недостаје разумевање основних нијанси професије.

"Вођење таквих разговора преко безбедне везе требало би да буде аксиом. У целој причи забрињава да се уопште разматрала могућност достављања података из Немачке у Украјину, што би требало да буде апсолутни табу", каже Нолте и додаје да Бундесвер и друге оружане снаге редовно разрађују теоријске сценарије о рату. 

Према његовим речима Бундесвер је имао разрађен план у случају распада Европске уније 2017. године, а да у суштини није веровао у такав сценарио, док је америчка војска направила план одбране од ванземаљаца.

"Војни сукоб, на жалост, са Русијом је вероватнији од распада ЕУ или инвазије ванземаљаца. Разлог за то је неодговорна немачка спољна и безбедносна политика- Чињеница да су такви сценарији разрађени не значи нужно и да ће икада бити примењени", сматра саговорник "Новости".

Нолте каже да ће Одбор за одбрану сутра одржати посебну седницу посвећену том питању, и да је ЦДУ саставио предлог јер жели да Бундестаг поново гласа о испоруци "тауруса" Украјини, а на дневном реду ће се наћи већ у четвртак. Јер, официри су потврдили да се то може спровести без немачког учешћа, каже он, односно да Украјинци дођу у Немачку на обуку за употребу "тауруса".

АфД ће искористити прилику да поднесе захтев за обустављање прихвата украјинских војника на немачком тлу, јер се то такође, по међународном праву, може да квалификује као мешање у сукобу.

"Већина Немаца се противи слању "тауруса" Украјини. Логика је јасна - ако сте хтели да помогнете Кијеву по сваку цену, онда је требало да подржите мировне преговоре. Имали смо добре изгледе да то урадимо на преговорима у Истанбулу који су уприличени убрзо након избијања рата. Једно је сигурно - војног решења нема, једино се може и мора да се разговара", поручује посланик АфД.

Упитан да прокоментарише упозорење шефице немачке дипломатије Аналене Бербок о опасностима насилног прекрајање граница, Нолте каже да та изјава показује да постоје двоструки стандарди и да она подржава сецесију или државни удар само ако се то уклапа у њену политичку агенду. Он је оценио да је реч о идеолошки слепој и неодговорној особи.

"Бербокова ризикује да немачко оружје буде усмерено против Москве, уз ризик од ескалације сукоба на цео свет. Ми у АдФ желимо мир! Бербокова је посвећена томе да што више ограничи слободу изражавања у Немачкој. Под њеним патронатом, немачка тајна служба се поново користи против владиних критичара. Све су то ствари које припадају времену њеног деде које не би требало да понављамо, указује Нолте говорећи о нацистичкој прошлости шефице немачке дипломатије.

image