Свет

Запад распирује украјински сукоб, Кина нуди посредовање

Кинески стручњаци сматрају да тренутна ситуација показује да Запад постоје уморан од украјинског конфликта и да има све мање тога да понуди Украјини
Запад распирује украјински сукоб, Кина нуди посредовањеGetty © Etienne De Malglaive

Постоји опасност од ескалације украјинске кризе, пошто неке чланице НАТО-а размишљају о распоређивању копнених трупа како би се директно укључиле у рат, док Запад наставља да шаље оружје распирујући сукоб, пише кинески лист "Глобал тајмс".

Русија је упозорила да је спремна за нуклеарни рат уколико САД пошаљу трупе у Украјину.

Кина је управо завршила другу рунду "шатл дипломатије" међу кључним актерима у Европи, која треба да пронађе решење за украјинску кризу.

Кинески стручњаци сматрају да тренутна ситуација показује да САД и неке западне земље желе да спрече победу Русије у Украјини. Али, после више од две године сукоба, све је јасније да Запад постоје уморан од украјинског конфликта и да има све мање тога да понуди Украјини.

Циљ Запада је сада много скромнији него што је био на почетку конфликта: Запад жели да ојача одбрамбене капацитете Украјине, како би Кијев остао на бојном пољу.

Како сматрају кинески експерти, управо зато је све важнија улога Кине као посредника, јер она може да помогне релевантним земљама да избегну погрешне процене и тако смање ризик од ескалације.

Земље ЕУ покушавају да се договоре о нових пет милијарди евра војне помоћи Украјини, писао је недавно "Фајненшел тајмс", док су САД успеле да сакупе још 300 милиона долара за Кијев. У критичном тренутку рата против Русије, амерички Конгрес задржава пакет од 60 милијарди долара.

Помоћ Пентагона, која би требало да буде послата у уторак, као и споразум у Бриселу, показују све већи страх Запада да кијевске снаге неће моћи да задрже линије, пренео је ФТ. Како сматра сарадник Кинеског националног института за међународну размену у Шангају Цуи Хенг, ЕУ је свесна да су војни морал и резерве наоружања којима располаже Кијев недовољни да зауставе потенцијалну руску офанзиву. Осим тога, чланице НАТО-а разматрају слање трупа у Украјину како би спречиле директан напад руских снага на Кијев или заузимање Одесе, што би значило потпуни пораз Кијева.

У интервјуу за руске медије руски председник Владимир Путин је изјавио да је Русија спремна за нуклеарни рат и да ће, уколико САД пошаљу трупе у Украјину, Кремљ то сматрати значајном ескалацијом.

"Са војно-техничке тачке гледишта, ми смо, наравно, спремни", подвукао је Путин, додајући да ће Русија, уколико дође до распоређивања америчких трупа на руској територији или у Украјини, то третирати као интервенцију.

Најхитнији задатак прекид ватре и окончање борби у Украјини

Цуи је изјавио да је Кина једина велика сила и једина стална чланица Савета безбедности УН која остаје неутрална и која може да посредује у овом сукобу.

Како је саопштило кинеско Министарство спољних послова, специјални представник кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуи је у понедељак у Паризу разговарао са замеником генералног директора за политичка питања и спољне послове Француске Џонатаном Лакотом, са којим је разменио ставове о кинеско-француским односима и о украјинској кризи.

Ли Хуи је Лакоту рекао да је сада најхитнији задатак да се пронађе начин за прекид ватре и окончање борби. Као независне силе са глобалним утицајем, Кина и Француска треба да јачају дијалог и да раде на стварању равноправног и уређеног мултиполарног света.

"Садашња ситуација показује да постоји велика вероватност да ће сукоб ескалирати", приметио је Цуи. "Чак и ако Кина не може одмах да доведе све за преговарачки сто, она може допринети смањењу ризика од погрешних процена, како би се избегла ексалација."

Како је изјавио професор Академије за регионално и глобално управљање Универзитета у Пекингу Цуи Хонгђијан, напетости између Русије и ЕУ све више расту и управо зато је неопходно да Кина и читава међународна заједница раде на образовању јединственог фронта, који треба да омогући деескалацију конфликта у Украјини.

На питање под којим условима би могли да почну преговори, Цуи је рекао да обе стране морају да направе компромис, јер се само на тај начин може постићи основа за преговоре коју ће прихватити обе стране.

image