Свет

"Глобал тајмс": НАТО попут погребника профитира од смрти

Слушање и примање наређења од погребника није у европском интересу. Државе Старог континента треба да воде рачуна о својој одбрани и да склопе мир с Русијом, истиче кинески медиј
"Глобал тајмс": НАТО попут погребника профитира од смртиwww.globallookpress.com © Global Look Press/Keystone Press Agency

Иако сукоб у Украјини улази у трећу годину, НАТО не планира да прекине тамошње крвопролиће, штавише први човек Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг изјавом ("Велт ам зонтаг", 10. 2) да Запад не тражи рат с Русијом, али да треба да се припреми за вишедеценијску конфронтацију с РФ открива праву природу тог војног пакта – попут погребника профитира од смрти, пише "Глобал тајмс" у свом уредничком коментару.

"Парола 'Запад не тражи рат с Русијом' лицемерна је као и САД, које стално бомбардују говорећи да не траже сукоб", констатује лист цитирајући речи професора на Универзитету Фудан Шен Јиа да је Столтенбергова изјава заправо позив на мобилизацију, покушај да се појача ратна атмосфера како би се ојачали интереси НАТО-а.

Наиме, Алијанса треба да правда своје постојање будући да се у њену сврху сумња од распада Совјетског Савеза – зато стално тражи нове непријатеље. А да би постојала, неопходан јој је новац.

"Ова организација је као погребник, или власник продавнице ковчега, који не зарађује у миру. Као погребнику, НАТО-у је потребан сукоб, крвопролиће за зараду. Дакле, шири страх и панику како би осигурао да земље чланице наставе да доприносе војном финансирању", истиче медиј близак Комунистичкој партији Кине.

Зато је извесно да НАТО неће послушати председника Русије Владимира Путина који је изјавио у интервјуу с Такером Карлсоном да је спреман за преговоре.

Ако се има у виду да Столтенберг игра улогу представника Пентагоновог НАТО огранка под администрацијом председника САД Џозефа Бајдена, а та администрација не жели да види украјинску пропаст у изборној години, јер би то била кључна препрека за реизбор актуелног лидера, амерички избори ће највише утицати на то колико дуго ће трајати сукоб.

Без обзира на то да ли ће Бајден или бивши становник Беле куће и кандидат за републиканску номинацију Доналд Трамп одлучивати о украјинској политици, нико не може порећи колико је НАТО предвођен Сједињеним Државама опасан за Европу. Бајден експлоатише Европу, а Трампа није брига ако на континенту избије још један рат

Украјина није једина која крвари. Што дуже траје сукоб, већа је вероватноћа да ће он постати терет за САД. 

"Са све већим ценама енергије, индустрије и робе, страдаће људи широм света. САД су зарадиле од продаје оружја и енергената, али дугорочно гледано амерички долар би могао постепено да изгуби своју моћ и хегемонија САД ће се распасти. У овом сукобу неће бити апсолутног победника, изјавио је кинески војни стручњак Сунг Џунгпинг.

Слушање и примање наређења од погребника није у европском интересу. Државе Старог континента треба да воде рачуна о својој одбрани, да склопе мир с Русијом и раде на заједничком развоју, закључује "Глобал тајмс".

image