Свет

Ванг Ји: Русија и Кина ће осигурати глобалну безбедност

Ако се две велике земље попут Кине и САД сударе једна са другом, последице ће бити незамисливе, изјавио је шеф кинеске дипломатије
Ванг Ји: Русија и Кина ће осигурати глобалну безбедност© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Русија и Кина ће ојачати међународну сарадњу и осигурати регионалну и глобалну безбедност и стабилност, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји на конференцији за новинаре.

Како је истакао, Кина је вољна да сарађује са Русијом како би дала нови подстицај сарадњи и континуирано јачала темеље пријатељства два народа.

"Русија и Кина развијају сарадњу у различитим областима, а као основу за своје односе постављају принципе неконфронтације. Хегемонија не наилази на подршку, а раскол је осуђен на пропаст. Велике државе не треба да теже конфронтацији и обнављању хладног рата", казао је Ванг Ји на конференцији.

Према његовим речима, руски гас обезбеђује енергију бројним кинеским домаћинствима, а аутомобили кинеске производње возе се руским путевима, што доказује високу одрживост и широке изгледе кинеско-руске обострано корисне сарадње.

Шеф кинеског министарства спољних послова је истакао да је одржавање и развој кинеско-руских односа стратешки избор обе стране, засновани на фундаменталним интересима два народа.

"Прошле године билатерална трговина је достигла рекордни ниво од 240 милијарди долара, достигавши постављени циљ од 200 милијарди долара пре рока", указао је.

Ванг Ји је истакао да Кина и Русија намеравају да бране истинску мултиполарност на различитим платформама, укључујући БРИКС и Шангајску организацију за сарадњу (ШОС). 

"Русија ће ове године председавати БРИКС-ом, а Кина ће у другој половини ове године председавати Шангајском организацијом за сарадњу. Јачаћемо међународну мултилатералну сарадњу, подржаваћемо истинску мултиполарност, међународни систем са УН као језгром, одржаваћемо регионалну и глобалну безбедност и стабилност", напоменуо је.

Последице сукоба са САД биће незамисливе

Мирна коегзистенција је основа америчко-кинеских односа, а последице сукоба између две велике силе су незамисливе, додао је шеф кинеске дипломатије.

Ванг Ји је напоменуо да у окружењу у којем две земље имају различите друштвене и политичке системе, само поштовањем и признавањем разлика, интеракција између две земље може бити одржива.

"Кинеска страна је уверена да су Сједињене Државе и Кина способне да пронађу прави начин да коегзистирају у овом свету. Кина је спремна да ојача дијалог са САД, промовише пријатељство, изгради више мостова за међусобно разумевање и елиминише непотребне неспоразуме и предрасуде", указао је дипломата.

Међутим, како је додао, Вашингтон наставља да погрешно перципира Кину, напоменувши да је после састанка лидера две земље у Сан Франциску "направљен одређени напредак у унапређењу кинеско-америчких односа", што је, према речима дипломате, у потпуности у складу са жељама и интересе двеју држава и народа света.

"Обећања која су дале САД не испуњавају се у пракси, док се уводе све разноврсније мере за притисак на Кину, а листа једностраних санкција наставља да се повећава.

image