Свет

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји: Четири питања за државног секретара Блинкена

Ванг Ји је, одговарајући на Блинкенове изјаве, рекао да је за Кину неприхватљиво да неке земље могу да седе за столом, а друге могу да буду само на јеловнику
Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји: Четири питања за државног секретара БлинкенаGetty © Johannes Simon

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је у четвртак, одговарајући на питање новинара о кинеско-америчким односима, позвао САД да се рационално суоче са развојем Кине и да испуне раније преузете обавезе, пише кинески лист "Глобал тајмс".

Кинески министар је поставио и четири питања америчком државном секретару САД Ентонију Блинкену, који је недавно, на панел дискусији Минхенске безбедносне конференцији (МСЦ), имајући у виду односе САД и Кине, дао следећу изјаву: "Ако у међународном систему нисте за столом, наћи ћете се на јеловнику."

Како је раније писао "Глобал тајмс", ова изјава Блинкена, који је шеф дипломатије једне суперсиле, заправо разоткрива какав поглед на свет, у коме су слабији увек жртве јачих, превладава у Вашингтону, односно у водећим круговима САД.

Прво питање које је кинески министар упутио Блинкену гласи: "Ако САД говоре једно, а раде друго, шта је са њиховим кредибилитетом као велике земље?" Другим речима, ко још може да верује САД.

Осим тога, наставио је министар, ако се Американци узнемире чим неко помене Кину, шта је са њеним самопоуздањем?

Ванг Ји је приметио и да САД негирају легитиман развој других земаља, али да саме желе да напредују. Шта је онда са међународном правдом, упитао је министар.

Четврто питање које је Блинкену поставио шеф кинеске дипломатије је шта је правичношћу у конкуренцијом, јер САД покушавају да монополизују вредности, при чему Вашингтон себе увек види на врху, а Кину на дну.

Без обзира на то како се развија међународна ситуација, Кина је увек подржавала стабилност и континуитет политике према САД, додао је Ванг, напомињући да се Кина и у кинеско-америчким односима увек односила одговорно према историји и према народима у читавом свету.

Три кинеска принципа међународних односа

Како је подвукао Ванг, кинески став према САД се заснива на три принципа, које је предложио председник Кине Си Ђинпинг, а то су "узајамно поштовање, мирољубиви суживот и сарадња од које сви имају користи."

Ови принципи се заснивају на искуствима више од 50 година дуге историје кинеско-америчких односа и представљају једини прави пут за развој кинеско-америчких односа. Обе земље, додао је Ванг, требало би да их прихватају и да делују и складу са њима.

Узајамно поштовање укључује и поштовање и прихватање разлика у друштвеним и политичким системима. Миран суживот је основа, рекао је кинески министар, јер би сукоб и конфронтација између две велике земље могле да имају несагледиве последице. Циљ је сарадња од које ће сви на крају имати користи.

Како је приметио Ванг, после састанка лидера двеју земаља у Сан Франциску, у новембру 2023. године, заиста је било одређеног напретка у односима Кине и САД, који је усклађен са жељама и интересима народа обеју земаља и света, рекао је Ванг.

Међутим, сада се поново шире погрешне представе Американаца о Кини, а обавезе које су САД преузеле нису испуњене. Како је упозорио Ванг, средства за сузбијање Кине се непрестано иновирају, а листа једностраних санкција се проширује, достижући раније незамислив ниво.

"Позивамо САД да објективно и рационално посматрају развој Кине,  да се активно и прагматично се ангажују у размени са Кином и да испуне своје обавезе", рекао је кинески министар.

У одговору на изјаву државног секретара Ентонија Блинкена о онима који су за столом и онима који су на јеловнику, Ванг је рекао да земље не треба категорисати према њиховој снази: "Они са већом песницом не би требало да имају последњу реч." За Кину је потпуно неприхватљиво, додао је, да неке земље морају седети за столом, а друге могу да се нађу само на менију.

"Мултиполарност не значи стварање блокова," изјавио је Ванг Ји, "фрагментацију ни хаос. Све земље морају деловати у оквиру међународног система, у чијем су центру УН".

Највећи изазов за САД долази од самих САД, а не од Кине, закључио је кинески министар. Ако су САД опседнуте потискивањем Кине, на крају ће наштетити себи, упозорио је Ванг.

image