Свет

Бивши министар спољних послова Египта за РТ: Црвено море је већ у пламену

Коментаришући безбедност граница са Египтом, дипломата је нагласио да је "ситуација веома опасна и да Израел не би требало да игра ту игру"
Бивши министар спољних послова Египта за РТ: Црвено море је већ у пламенуGetty © Photo by Abed Zagout/Anadolu via Getty Images

Регион Црвеног мора је у пламену, рекао је египатски дипломата Набил Фахми за РТ у ексклузивном интервјуу.

Бивши египатски министар спољних послова који је сада декан Департмана за међународне послове и јавну политику на Америчком универзитету у Каиру, верује да Израел може да употреби било коју количину силе на било ком простору без да сноси одговорност.

"Израел је то урадио у граду Газа, урадили су то у Кан Јунису, а сада то раде у Рафи, где убијају још Палестинаца и уз то стварају озбиљан проблем са Египћанима на другој страни границе", рекао је дипломата.

Он је додао да постоји више проблема у региону Црвеног мора. 

"Хуманитарно питање Палестинаца, покушај Израелаца да раселе Палестинце преко границе како би смањили густину насељености Палестинаца у Гази, и импликације на националну безбедност на египатској граници", набројао је бивши министар. 

Коментаришући безбедност граница, дипломата је нагласио да је "то веома опасно и да Израел не би требало да игра ту игру".

Јужна Африка је у понедељак затражила од Међународног суда правде да размотри интервенцију како би спречио предстојећи израелски копнени напад на Рафу, град на југу Газе.

Преко 85 одсто становника територије расељено је откако је Израел објавио рат пре четири месеца, а стотине хиљада живи без довољне количине хране, према УН.

image