Свет

За Гранта Шапса нема мира: Авиону британског министра одбране ометан навигациони систем

До ометања система за навођење авиона у којем се налазио министар долази месец дана након што Грант Шапс умало није изгубио главу у британском нуклеарном тестирању, како је претходно пренео "Сан"
За Гранта Шапса нема мира: Авиону британског министра одбране ометан навигациони системGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Министарство одбране Велике Британије је јавно изразило забринутост након што је авион Краљевскoг ратног ваздухопловства у којем је био министар одбране Грант Шапс био подвргнут ометању система за глобално позиционирање (ГПС) док је летео у близини руске енклаве Калињинград.

Министарство је обелоданило да је до електронских сметњи дошло док је Шапс у среду путовао у Велику Британију из Пољске.

"Авион који је превозио министра одбране и његову делегацију привремено је доживео ометање ГПС-а када су летели близу Калињинграда", рекао је портпарол.

"То није угрозило безбедност авиона и није необично да авиони доживе ометање ГПС-а у близини Калињинграда, што је, наравно, руска територија", додао је званичник.

Иако министарство није отворено окривило Русију за инцидент, владини извори рекли су британским медијима да је то вероватно био случај. Међутим, нису представљени никакви конкретни докази који би потврдили такве наводе.

"Иако је РАФ добро припремљен да се носи са оваквим случајевима, то и даље представља непотребан ризик за цивилне авионе и потенцијално може угрозити живот људи. Нема оправдања за ово, и то је крајње неодговорно са руске стране", рекао је неименовани војни извор за "Тајмс".

Чак и када би се доказима непоткрепљене тврдње британских извора о руској кривици узеле здраво за готово, могло би се рећи да су Руси мање опасни по Гранта Шапса од сопствене војске, будући да, како је недавно открио "Сан", британски министар одбране умало није изгубио главу током "британског нуклеарног теста" прошлог месеца

image