Свет

Британски нуклеарни дебакл: Лансирана ракета, умало да погоди министра

Грант Шапс умало да настрада током пробног испаљивања балистичког пројектила "трајдент"
Британски нуклеарни дебакл: Лансирана ракета, умало да погоди министраGetty © Andrew Linnett/MoD Crown Copyright

Министар одбране Велике Британије Грант Шапс, један је од ретких на таквој позицији, а да му је и у мирнодопским условима глава у торби.

"Министар одбране замало је погинуо током британског нуклеарног тестирања", јавља "Сан".

Наиме, једва да је прошло пола године, од како се Шапс дохватио министарске плате - а умало да му и плата и функција преседну баш због стања у коме се налази ресор којим командује.

Јер, није тајна да се британска морнарица распада, али се тек данас сазнало за потпуни дебакл који се догодио пре месец дана приликом лансирања британске ракете "трајдент".

Пројектил је требало да прелети неколико хиљада километара пре него што би безопасно слетео у Атлантик између Бразила и Западне Африке, али се, због погрешног испаљивања срушио у океан код обале Флориде, тик покрај нуклеарне подморнице ХМС Вангард у којој је био несрећни Шапс.

Све се догодило током вежбе у Атлантском океану, када је британска морнарица испалила балистичку ракету "трајдент 2", која се сручила само неколико метара од подморнице. Пројектил од 58 тона – опремљен лажним бојевим главама – пукао је тик покрај пловила на коме је био британски војни врх.

Министарство одбране потврдило је да се "догодила аномалија" током вежбе 30. јануара код Флориде, али и даље уверавају да њихово нуклеарно одвраћање остаје "ефикасно".

Цена сваке ракете "трајдент" је око 17 милиона фунти, а последњи тест је био 2016. године и такође је завршен неуспешно, због тога што је пројектил скренуо са курса.

image
VV inauguration
banner