Свет

Шеф Мосада наставља преговоре о прекиду ватре у Гази у недељу у Дохи

Преговори Израела и Хамаса о прекиду ватре у Појасу Газе током Рамазана, који су вођени уз посредовање САД, Катара и Египта, нису дали резултате, иако су све стране изразиле очекивање да је договор могућ
Шеф Мосада наставља преговоре о прекиду ватре у Гази у недељу у Дохи© Photo by Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images

Шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа би, како се очекује, сутра требало да предводи разговоре о прекиду ватре у Појасу Газе, јавља Ројтерс, позивајући се на обавештене изворе.

Израел је у петак саопштио да ће у катарску престоницу Доху послати делегацију, али није навео када, нити је открио ко ће бити у њеном саставу.

Према истим изворима, Барнеа би у Дохи са премијером Катара и египатским званичницима требало да разговара о преосталим нерешеним питањима у преговорима о прекиду ватре између Израела и Хамаса, укључујући и број палестинских затвореника који би могли да буду пуштени из израелских затвора у замену за таоце које држи та палестинска милитантна група.

Извор Ројтерса је рекао да ће се разговарати и о достављању хуманитарне помоћи за Појас Газе.

Како наводи британска агенција, одлазак шефа Мосада у Доху је директан одговор на нове предлоге за прекид ватре које је објавио Хамас.

Хамас је раније саопштио да је посредницима у потенцијалном договору са Израелом представио своју "визију мировног споразума, који је базиран на заустављању израелске агресије над Палестинцима у Појасу Газе".

Она у првој фази укључује ослобађање израелских жена, деце, старијих особа и болесних талаца у замену за ослобађање од 700 до 1.000 палестинских затвореника, према предлогу у који је Ројтерс имао увид.

Предлог предвиђа и ослобађање 100 палестинских затвореника који служе доживотну казну у израелским затворима, у замену за ослобађање израелских "жена регрута".

Након тога би био одређен рок и датум за израелско повлачење из Газе, наводи се у предлогу.

Хамас је навео и да тражи пружање хуманитарне помоћи и повратак расељених Палестинаца у своје домове.

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да је нови предлог за примирје у Појасу Газе, који су представници Хамаса представили посредницима, "и даље заснован на нереалним захтевима".

У саопштењу се наводи да ће ажурирана информација о том питању бити представљена ратном кабинету, преноси Ројтерс.

Преговори Израела и Хамаса о прекиду ватре у Појасу Газе током Рамазана, који су се одвијали уз посредовање САД, Катара и Египта, нису дали резултате, иако су све стране изразиле очекивање да је договор могућ.

image
VV inauguration
banner