Свет

Хамасов мировни споразум: Ослобађање талаца за Палестинце из затвора, Израел не пристаје

Предлог предвиђа и ослобађање 100 палестинских затвореника који служе доживотне казне у израелским затворима, у замену за ослобађање израелских "жена регрута"
Хамасов мировни споразум: Ослобађање талаца за Палестинце из затвора, Израел не пристаје© Tanjug/AP Photo/Mohammad Zaatari

Хамас је саопштио да је посредницима у потенцијалном договору са Израелом представила своју визију мировног споразума, који је базиран на заустављању израелске агресије над Палестинцима у Појасу Газе.

Она укључује у првој фази ослобађање израелских жена, деце, стараца и болесних талаца у замену за ослобађање 700-1.000 палестинских затвореника, према предлогу који је видео Ројтерс.

Предлог предвиђа и ослобађање 100 палестинских затвореника који служе доживотне казне у израелским затворима, у замену за ослобађање израелских "жена регрута".

Након тога би био одређен рок и датум за израелско повлачење из Газе, наводи се у предлогу.
Они су још навели да траже пружање помоћи и повратак расељених Палестинаца у своје домове.

Канцеларија Нетанјахуа: Предлог Хамаса нереалан

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да је нови предлог за примирје у Појасу Газе, који су представници Хамаса представили посредницима "и даље заснован на нереалним захтевима".

У саопштењу се наводи да ће ажурирана информација о том питању бити представљена ратној влади, преноси Ројтерс.

Преговори Израела и Хамаса о прекиду ватре у Појасу Газе током Рамазана, муслиманског месеца поста који је почео у недељу, уз посредовање САД, Катара и Египта, нису дали резултате, иако су све стране изразиле очекивање да је договор могућ.

image