Свет

Највећи избори на свету: Индија ће од 19. априла гласати у седам фаза

Скоро 970 милиона људи регистровано је за гласање на преко милион бирачких места на изборима на којима ће највероватније учествовати 2.400 политичких партија
Највећи избори на свету: Индија ће од 19. априла гласати у седам фаза© Tanjug/AP Photo/Mahesh Kumar A.

У Индији на највећим изборима на свету, на којима право гласа има готово милијарду људи, нови парламент бираће се у седам фаза између 19. априла и почетка јуна, саопштила је изборна комисија те земље.

Скоро 970 милиона људи регистровано је за гласање на преко милион бирачких места на изборима на којима ће највероватније учествовати чак 2.400 политичких партија, преноси Ројтерс.

На изборима ће снаге одмерити утицајни индијски премијер у два мандата Нарендра Моди и његови регионални савезници и завађени савез од око двадесет опозиционих странака, с тим што истраживања указују да ће то бити глатка победа Модијеве Индијске народне партије (БЈП).

Победа би учинила да Моди (73) буде тек други премијер после Џавахарлала Нехруа, хероја независности Индије и њеног првог премијера, који би освојио трећи узастопни мандат.

Последња од седам фаза гласања биће одржана 1. јуна, а гласови ће се пребројати 4. јуна, рекао је новинарима шеф независне изборне комисије Индије Раџив Кумар.

Моди је рекао да је "највећи фестивал демократије" почео и да ће његова странка водити кампању на основу својих резултата "добре управе и јавних услуга".

"У потпуности верујем да ћемо трећи пут узастопно добити пуно поверење више од 960 милиона гласача", навео је он у једној од објава на друштвеној мрежи Икс.

Моди је поставио циљ да његова странка освоји 370 посланичких места, а Национална демократска алијанса (НДА) на чијем је челу више од 400 у Доњем дому парламента од 543 члана. БЈП је на изборима 2019. године освојила 303 места, а НДА више од 350. Резултати на тадашњим изборима били су најбољи икада за Индијску народну партију која је основана 1980. године.

Модија ће изазвати савез од око двадесетак опозиционих партија на челу са главном опозиционом странком Конгрес која предводи политичку алијансу ИНДИЈА или Индијски национални савез за развој инклузивности. Савез формиран прошле године се, међутим, бори да остане уједињен и да пријатељски подели места.

Конгрес, који је владао Индијом 54 од 76 година од независности од Британије, пао је на рекордно низак ниво подршке након што је Моди дошао на власт.

image
VV inauguration
banner