Русија

Путин индијском руководству честитао Дан Републике: Ценимо наше привилеговано стратешко партнерство

Индија је постигла импресивне успехе у друштвено-економским, научним, техничким и другим областима и ужива заслужен престиж на светској сцени, навео је руски председник
Путин индијском руководству честитао Дан Републике: Ценимо наше привилеговано стратешко партнерствоwww.globallookpress.com © Hindustan Times via www.imago-im/www.imago-images.de

Руски председник Владимир Путин честитао је председнику Индије Драупадију Мурму и премијеру те земље Нарендру Модију национални празник - Дан Републике, напомињући да Русија цени своје привилеговано стратешко партнерство са Индијом.

"Поштовани господине Председниче, поштовани господине премијеру, примите моје искрене честитке поводом државног празника – Дана Републике. Ценимо односе привилегованог стратешког партнерства између наших држава. Уверен сам да ћемо заједничким напорима наставити да систематски повећавамо конструктивну руско-индијску сарадњу у различитим областима", наводи се у писму председника објављеном на сајту Кремља.

Руски председник је додао да то у потпуности задовољава интересе "њихових пријатељских народа и да је у складу са јачањем безбедности и стабилности на регионалном и глобалном нивоу".

Путин је нагласио да је Индија постигла импресивне успехе у друштвено-економским, научним, техничким и другим областима, ужива заслужен престиж на светској сцени и да је активно укључена у решавање најважнијих питања на међународној агенди. 

Он је председнику и премијеру Републике пожелео добро здравље и успех, а свим грађанима Индије благостање и просперитет.

Индија је 15. августа 1947. стекла независност од Велике Британије, а 26. јануара 1950. године ступио је на снагу устав земље којим је проглашена републиком. 

Од тада се сваке године обележава Дан Републике, а у Њу Делхију се одржава војна парада. Датум је изабран јер је 26. јануара 1930. године странка Индијски национални конгрес званично прогласила декларацију борбе за потпуну независност Индије од Британске империје. 

image
VV inauguration
banner