Свет

Французи против Макроновог предлога: Политичке партије и јавност против слања трупа у Украјину

Француски председник није наишао на позитивне реакције на свој предлог у француском јавном мњењу - напротив, већина Француза и мање више све релевантне политичке партије томе су се јасно успротивиле
Французи против Макроновог предлога: Политичке партије и јавност против слања трупа у Украјину© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Француски председник Емануел Макрон жели да преузме лидерство у вези са помоћи Запада Украјини и повећа смањену подршку Кијеву, али у том покушају наилази на отпор француских политичара, пише "Политико".

Док су украјинске снаге потиснуте на бојном пољу и постоји неизвесност у вези са даљом војном помоћи Запада, Макрон је у понедељак изјавио да "не треба искључити могућност" да у будућности европске државе пошаљу трупе у Украјину.

Ипак, његова изјава већ је наишла на критике француске опозиције.

Предводница десничарског Националног окупљања Марин Ле Пен рекла је да се Макрон својим изјавама "поиграва животима француске деце", док је лидер крајње левице Жан-Лик Меланшон навео да би суочавање "нуклеарних сила једних против других" било "лудило".

Социјалистичка партија и конзервативни Републиканци такође су осудиле Макронову изјаву.

Према истраживањима, Макронова центристичка либерална странка Ренесанса тренутно ужива далеко мању подршку грађана у односу на крајњу левицу и крајњу десницу уочи европских избора у јуну, наводи "Политико".

Макроново настојање да се пружи већа помоћ Украјини није у складу ни са преовлађујућим ставом француских грађана.

Недавне анкете показују да само 50 одсто Француза подржава слање помоћи Украјини у наоружању.

Према анкетама, само 62 одсто Француза подржава санкције према Русији, у поређењу са 72 одсто на почетку сукоба.

"Заиста не разумем зашто је рекао то што је рекао, то може бити виђено као опасна, забрињавајућа идеја, слање трупа. Поготово ако нема никаквог споразума унутар ЕУ", рекао је стручњак за истраживање јавног мњења Бруно Жанбар.

Промена у Макроновој политици

Макрон, који је на почетку руско-украјинског сукоба био један од умеренијих западних лидера, својом изјавом је покушао да преузме лидерску позицију када је реч о подршци Кијеву.

Ипак, његови планови очигледно нису усклађени са ставовима већине Француза, наводи "Политико", додајући да они сукоб Кијева и Москве не гледају као на "судар цивилизација".

"Русија се не перципира као директна претња по Француску, већ као питање некадашњег СССР", рекао је Жанбар.

Министар спољних послова Француске Стефан Сежурн изјавио је у уторак да би француске трупе могле да имају неборбену улогу у Украјини и да би могле да помажу у уклањању мина, сајбер одбрани и производњи оружја.

Сежурн је рекао посланицима да морају да се размотре нове акције за подршку Запада Украјини.

"Неке од тих акција би могле захтевати присуство на украјинској територији, без преласка прага борбе. Ништа не треба искључити", навео је Сежурне.

Макронова изјава изазвала је низ одговора савезника који су саопштили да немају намеру да шаљу трупе у Украјину.

image