Свет

Шолц обећао Украјини далекометну артиљерију

Савезници ће наставити да подржавају Украјину колико год то буде потребно, надовезао се лидер Француске
Шолц обећао Украјини далекометну артиљерију© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Земље НАТО-а и њихови савезници у подршци Украјини формираће коалицију са циљем да се Кијеву обезбеди артиљерија великог домета, али ће и искористити новац од заплењене руске имовине да се Украјини купи оружје, рекао је канцелар Немачке Олаф Шолц.

"Наш заједнички циљ је да обезбедимо да Украјина може ефикасно да се брани од руског напада. Наша подршка неће ослабити", рекао је Шолц у Берлину након састанка тзв. Вајмарске тројке на којем су учествовали лидери Немачке, Пољске и Француске.

Нагласивши да европске земље нису у рату с Руском Федерацијом, додао је да ће Француска, Немачка и Пољска бити на страни Украјине колико год буде потребно, док ће будућа коалиција за набавку далекометне артиљерије Украјини бити у формату Рамштајн, контакт групе од 56 земаља које подржавају кијевски режим у борби против Русије.

Немачки канцелар је изјавио да предстоји набавка још више оружја за Украјину на целом светском тржишту.

"Производња војне опреме ће такође бити проширена, укључујући сарадњу са партнерима у Украјини", додао је Шолц.

Макрон: Нећемо иницирати ескалацију у Украјини

Председник Француске Емануел Макрон такође је обећао подршку Украјини – рекао је да ће Париз и савезници наставити да подржавају Кијев колико год то буде потребно.

"Безбедност Европе је на коцки. Наставићемо да подржавамо Украјину и њен народ колико год буде потребно, као што смо чинили од првог дана, али никада нећемо преузети иницијативу за било какву ескалацију", поручио је Макрон.

Пољску на састанку представља премијер Доналд Туск.

image