Србија и Балкан

Европски стандарди: Епидемија малих богиња у Румунији, да ли је Србија угрожена?

Иако је ситуација у Србији боља него почетком године, да би се развио колективни имунитет потребно је да вакцинисаних буде 95 одсто
Европски стандарди: Епидемија малих богиња у Румунији, да ли је Србија угрожена?Getty © George Frey

У Румунији је проглашена епидемија малих богиња, док је ситуација у Србији боља него што је била на пролеће, када је у априлу, према статистици "Батута", било пријављено 50 случајева. Али да би се развио колективни имунитет потребно је да обухват вакцинисаних буде 95 одсто, поручују саговорници РТ Балкан.

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у 2022. години је првом дозом ММР вакцине вакцинисано 81,3 одсто, док је другом дозом вакцинисано 89,5 одсто деце.

"Када су у питању болести које се могу спречити вакцинацијом, сваки пад обухвата имунизацијом доводи до накупљања осетљивих особа и носи ризик од појаве како појединачних случајева оболевања тако и епидемије, нарочито када су у питању морбиле који представљају једну од најзаразнијих инфективних болести, кажу за РТ Балкан из "Батута". 

Додају да је у циљу превенције морбила, али и других болести које се могу спречити вакцинацијом, неопходно достићи и одржати правовременост и циљни обухват од 95 одсто планиране популације свим вакцинама у складу са Календаром обавезне имунизације, те спровести правовремену вакцинацију деце првом дозом ММР вакцине против малих богиња, заушки и рубеола са навршених 12 месеци живота, односно другом дозом пре уписа у први разред основне школе.

Они су додали и да је "неопходно идентификовати сву невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу узраста до 18 година која претходних година, из различитих разлога, нису вакцинисана и спровести њихову имунизацију ММР вакцином".

Педијатар др Марија Костић-Вучићевић каже да је за мале богиње једина и најбоља превенција вакцинација деце и истиче да не постоји ни једна студија која је потврдила да ММР изазива аутизам, што је иначе и највећа бојазан код родитеља.

"Постоји известан број оних који се противе вакцинацији, 'антиваксера', али су они у 'значајној мањини'", оценила је за РТ Балкан др Костић-Вучићевић.

Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис изјавио је да још нема податке о броју вакцинисане деце, али да не верује да смо достигли обухват од 95 одсто, потребан да би се спречила епидемија. 

"У кампањи промовисања имунизације одговорност је на свима, а нарочито на медијима", поручио је за РТ Балкан Константинидис.

У Румунији, где је пријављено око 2.000 случајева заразе, првом дозом је вакцинисано 78 одсто, а другом дозом 62 одсто деце која испуњавају услове.

Мале богиње или морбиле су веома заразно вирусно обољење које је најчешће код деце предшколског и ранијег школског узраста, а преноси се директним контактом са оболелом особом, путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа и ретко индиректним путем преко контаминираних предмета.

image