Србија и Балкан

Батут: У Србији регистрована 32 случаја морбила

Претходне 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у Србији, од којих већина (94 одсто) код невакцинисаних људи
Батут: У Србији регистрована 32 случаја морбила© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да је у Србији регистровано укупно 32 случаја морбила.

На територији града Београда, у оквиру епидемије пријављене 22. фебруара, регистровано је 27 случајева морбила, од којих су 23 потврђена у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а четири оболеле особе су породични контакти лабораторијски потврђеног случаја.

Међу оболелима је седморо деце узраста од једне до пет година, од којих је шесторо било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, десет невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, једна потпуно вакцинисана особа узраста 16 година, као и девет особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.

Код особе са територије Новог Сада узраста 46 година која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине, потврђене су мале богиње у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", 13. фебруара.

Један случај малих богиња потврђен је 20. фебруара године код детета са територије Сремског округа (Стара Пазова), које је у другој години живота и није вакцинисано.

Код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци случај малих богиња је потврђен 25. фебруара.

Један случај је потврђен 29. фебруара код особе узраста 41 годину са територије Бора, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине која садржи компоненту против морбила.

Код особе узраста 36 година са територије Ваљева, 4. марта је потврђен случај малих богиња непознатог вакциналног статуса, код које је дошло до компликације у виду упале плућа.

Од 7. фебруара године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи.

Претходне 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у Србији, од којих већина (94 одсто) код невакцинисаних људи.

image