Свет

Директор "Рајнметала" заговара прављење европске верзије израелске "гвоздене куполе"

Армин Папергер из компаније "Рајнметал" позвао је на јачање система противваздушне одбране док ЕУ страхује од Русије
Директор "Рајнметала" заговара прављење европске верзије израелске "гвоздене куполе"Getty © Ilia Yefimovich / Stringer

Извршни директор "Рајнметала", највећег европског произвођача муниције, оценио је да би лидери ЕУ требало да размотре инсталирање система противваздушне одбране кратког домета сличних израелској "гвозденој куполи".

Како наводи "Фајненшел тајмс", Папергерови коментари уследили су у тренутку када престонице ЕУ повећавају војну потрошњу услед страха од наводне "руске претње" и настоје да се позабаве дуготрајним проблемима у постојећим одбрамбеним системима.

Папергер је рекао да је противваздушна одбрана кратког домета "нешто што желе да створе у Европи".

"Такође мислим да је добра идеја имати европско решење слично 'гвозденој куполи' и шире", рекао је он за "Фајненшел тајмс".

"Гвоздена купола" има домет до 70 километара и Израел је од 2011. користи за пресретање ракета кратког домета. Заштиту великих делова континенталне Европе сличним системом аналитичари су одбацили као натегнуту, али су земље ЕУ инвестирале у низ технологија противваздушне одбране.

Развој боље интегрисаних европских ваздушних и противракетних одбрамбених система представљен је као приоритет за Брисел.

Одбрамбена стратегија ЕУ захтева до 2035. године "успостављање способности везаних за интегрисану европску ваздушну и противракетну одбрану", а нови предлог који је Европска комисија представила овог месеца укључује буџетску подршку блока за "европске одбрамбене пројекте од заједничког интереса".

image