Свет

Догорело до ноктију: Украјина спремна да прихвати трговинска ограничења ЕУ

Док ишчекује војну помоћ ЕУ, Кијев настоји да оконча спор са Пољском, али позива блок да забрани увоз руског жита
Догорело до ноктију: Украјина спремна да прихвати трговинска ограничења ЕУ© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Украјина је спремна да прихвати ограничења у трговини са ЕУ како би ублажила политички спор са Пољском, али тражи од блока да забрани увоз руског жита, рекао је украјински министар трговине Тарас Качка.

Качка је за "Фајненшел тајмс" рекао да је Кијев сагласан са новим ограничењима увоза украјинских пољопривредних производа, али би ЕУ такође морала да забрани извоз руских пољопривредних производа који још увек стижу у блок преко Белорусије и Балтика.

"Можда је за овакав прелазни период то нешто што нам је свима потребно", рекао је Качка, затим је додао: "Што се тиче пшенице, није Украјина та која ствара проблеме пољским пољопривредницима, већ Русија."

Након почетка Специјалне војне операције 2022. године, ЕУ је укинула царине на украјински увоз и јефтина роба је преплавила тржиште Уније, изазвавши бес пољопривредника у Пољској и другим суседним земљама.

Варшава, иако ватрени присталица Кијева, затражила је од Брисела изузеће од ове мере, док пољопривредници настављају да блокирају граничне прелазе са Украјином.

"Морамо пронаћи решење које ће ефикасно заштитити пољско и европско тржиште од неравноправне конкуренције", рекао је пољски премијер Доналд Туск.

Он се сложио са украјинским министром о потреби забране увоза пољопривредних производа из Русије и Белорусије, што би била мера коју би подржала Литванија, рекла је премијерка Ингрида Шимоните. Туск је рекао да би ограничења на нивоу читавог блока била ефикаснија, након што је Летонија недавно увела забрану руског увоза широм земље.

Међутим, било би тешко постићи забрану широм ЕУ, јер се неколико држава чланица противи таквом потезу због страха да би дестабилизовао глобална тржишта и погоршао економске и социјалне кризе у земљама у развоју.

Руски извоз житарица у ЕУ порастао је за више од 50 одсто на 1,5 милиона тона између 2022. и 2023. године.

Качка је оптужио Москву за подстицање пољских протеста, исту коју је изнео и европски комесар за трговину Валдис Домбровскис. Качка тврди да Москва "дефинитивно" стоји иза напада пољских фармера прошлог месеца на воз који је превозио украјинско жито. "Руси су умешани у случајеве вандализма или саботаже који се могу третирати као непријатељски према Украјини уопште", тврди он.

Будући да Украјини никако да стигне војна помоћ ЕУ коју траже месецима, Кијев је сада одлучио да се "умиљава" и додворава. Тако је Качка рекао да подржавају мере које је предложио Брисел за увођење ограничења на увоз јаја, живине и шећера од јуна и омогућавање појединачним земљама да затворе своја тржишта за украјинско жито, осим за даљи транзит у друге земље.

Кијев је такође недавно пристао да преусмери извоз кукуруза у Италију и Шпанију преко Црног мора, а не путем преко суседних земаља, како би смањио тензије.

Украјински и пољски званичници требало би да се поново састану следећег понедељка, у циљу решавања спора до краја месеца.

image
VV inauguration
banner