Свет

Протести пољских пољопривредника и на граници са Литванијом

Фармери покушавају да спрече улазак јефтиног жита у њихову земљу
Протести пољских пољопривредника и на граници са Литванијом© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Пољски пољопривредници покренули су једнонедељни протест против увоза украјинског жита, дуж границе са Литванијом, саопштиле су власти ове балтичке државе. 

Фармери, иначе, месецима блокирају контролне пунктове на украјинској граници у покушају да спрече да испоруке јефтиних производа стижу код њих и ремете пољско тржиште.

Тврде да су пољопривредни произвођачи из суседне земље у неправедној предности, с обзиром да не морају да се придржавају прописа ЕУ нити да плаћају порезе тог блока.

"Циљ овог потеза није да се паралише важна транспортна артерија или намерно нанесе штета предузећима, већ да се скрене пажња на питање транзита житарица из Украјине и других земаља које нису чланице ЕУ преко Литваније", објаснили су они.

Организатор протеста Карол Пјечински тврди за ЛТР да неће бити "потпуне блокаде" границе са Литванијом. Оно што фармери намеравају да ураде је да заједно са граничном стражом прегледају камионе који улазе у Пољску како би проверили да ли превозе жито, рекао је он.

Пјечински тврди и да не само украјинско, већ и руско и белоруско жито улазе у Пољску преко литванске територије.

Организатор протеста је објаснио и такозвани "рингишпил за жито"– њега наводно добављачи користе да заобиђу забране украјинског жита које су увеле Пољска, Мађарска и Словачка.

Камиони са житом из Украјине пролазе кроз пољску територију у Литванију, што је дозвољено по условима ембарга, а затим се враћају у Пољску добијајући на граници нове папире, према којима жито које носе постаје терет ЕУ који више не подлеже ограничењима, нагласио је Пјечински.

image
VV inauguration
banner