Свет

Украјински генерал: Они који беже од мобилизације и погину, не заслужују саосећање

Грађани који критикују напоре за регрутацију играју на руку Русији, тврди командант Копнене војске Александар Пављук
Украјински генерал: Они који беже од мобилизације и погину, не заслужују саосећањеwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko/Keystone Press Agency

Украјински војни званичник оптужио је део јавности и медија да шурују са Русијом зато што критикују насилну мобилизацију у земљи.

Известан број Украјинаца који нису желели на фронт, ризиковали су опасно пливње преко реке Тисе на граници са Румунијом у покушају да избегну регрутовање, а десетине су се, наводно, том приликом удавили.

У објави на друштвеним мрежама, генерал Александар Пављук, који је на челу украјинских копнених снага, критиковао је извештаје "о сиромашним људима који се даве у Тиси", тврдећи да свако такво саосећање подрива напоре за мобилизацију.

Његови коментари су уследили након тврдњи о општој неспремности Украјинаца да се придруже борби против Русије и недостатка добровољаца.

Раније овог месеца, украјинска гранична служба пријавила је 22. смртни случај утапања на реци Тиси од избијања сукоба у фебруару 2022. Одвојено, служба је објавила слике полицајаца који туку и понижавају десетине мушкараца након што су ухваћени током покушаја да побегну из земље.

"Неки наши грађани, нажалост, више не схватају да су се њихови поступци и јавне изјаве претворили у моћно оружје у рукама непријатеља", рекао је Пављук и оптужио "блогере и слободне медије" да су јавну дебату о мобилизацији свели "на животињски ниво".

Поред "моралне подршке избегавању регрутације", генерал се пожалио и на "узнемиравање" службеника за регрутацију, тврдећи да су многи од њих ветерани-инвалиди који су "прошли кроз пакао". Украјински цивили их сада означују као "хватаче људи", љутнуо се генерал.

На украјинским друштвеним мрежама кружи више видео снимака који показују да војска "регрутује" људе по улици, тукући их и вређајући. Пављук тврди да су снимци извучени "из контекста" и да било каква критика на рачун војних официра "намерно избегава главну ствар: да је противзаконито да мушкарци избегавају своју уставну дужност да бране Украјину".

Руска војска проценила је украјинске борбене губитке на преко 444.000 до краја фебруара. Раније истог месеца, украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је 31.000 украјинских војника убијено у акцији, одступајући од уобичајене политике Кијева да не извештава о жртвама. Западни медији су истакли да је цифра далеко нижа од америчких процена откривених у низу цурења информација из Пентагона прошле године.

image