Свет

Русија и Кина ставиле вето на амерички нацрт резолуције о Гази у СБ УН

Пре гласања стални представник РФ при СБ УН Василиј Небензја позвао је државе да не подрже документ јер је исполитизован и осмишљен да утиче на расположење бирача у САД пре председничких избора
Русија и Кина ставиле вето на амерички нацрт резолуције о Гази у СБ УНGetty © Photo by Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images

Русија и Кина искористиле су право вета у Савету безбедности Уједињених нација и блокирале нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази који су поднеле Сједињене Државе и у ком се идентификује хитна потреба за моменталним прекидом ватре, у трајању од отприлике шест недеља, али се примирје нити захтева нити се на њега позива.

За резолуцију је гласало 11 чланица Савета безбедности (Уједињено Краљевство, САД, Малта, Мозамбик, Јужна Кореја, Словенија, Сијера Леоне, Француска, Швајцарска, Еквадор и Јапан), док су Русија, Кина и Алжир били против, а Гвајана уздржана.

Резолуција "идентификује хитну потребу за тренутним и одрживим прекидом ватре како би се заштитили цивили на свим странама […] и недвосмислено подржава међународне дипломатске напоре у циљу постизања примирја не би ли се ослободили преостали таоци".

Документ одбацује акције које смањују територију Појаса Газе, укључујући службено или незванично стварање тампон-зона, осуђује позиве на трансфер становништва у палестинској енклави и "одбацује све покушаје демографских или територијалних промена" у њој. Такође, резолуција захтева да Хамас и друге наоружане групе одмах обезбеде хуманитарни приступ свим преосталим таоцима, преноси ТАСС.

Амбасадорка САД при УН Линда Томас Гринфилд рекла је после гласања да Русија и Кина нису желеле да гласају за америчку резолуцију само како би виделе неуспех Сједињених Држава.

"Русија је још једном ставила политику изнад напретка", изјавила је она а пренео Би-Би-Си.

Како је раније изјавио први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански, документ Савета безбедности УН треба да садржи "захтев" или "позив", али не и "дефиницију неопходности".

Небензја: Резолуција САД зелено светло за Израел да спроведе војну операцију у Рафи

Пре гласања стални представник РФ при СБ УН Василиј Небензја позвао је земље чланице Савета безбедности да не подрже документ који су представиле САД, наводећи да је исполитизован и осмишљен како би се утицало на расположење бирача у САД пре председничких избора.

"Од самог почетка било је очигледно да преговори које наше америчке колеге воде о овом пројекту имају за циљ само одлагање времена. Сви наши коментари и црвене линије су изнова и изнова игнорисани, као и предлози низа других. То је био некакав разговор с празнином, а не нормалан рад на документу", рекао је Небензја, преноси РИА.

Према његовим речима, амерички нацрт садржи "буквално зелено светло за Израел да спроведе војну операцију у Рафи".

"Аутори су барем покушали да се увере да ништа у њиховом пројекту не спречава западни Јерусалим да заврши крваво чишћење југа појаса Газе, што Вашингтон, заправо, покушава да постигне", рекао је Небензја, те подсетио да су већ рекли да више неће доносити бесмислене резолуције које не садрже захтеве за прекид ватре и које не воде никуд.

Уз то је напоменуо да се на савету налази још један нацрт резолуције који је припремио један број несталних чланова, а за који је уверен да може бити усвојен, јер јасно позива на прекид ватре, као и на моментално и безусловно ослобађање свих талаца.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner