Свет

Француска и Пољска траже веће ограничавање увоза производа из Украјине

Чланице ЕУ расправљају о томе како да продуже за годину дана бесцарински увоз пољопривредних производа из Украјине, а да истовремено испуне и захтеве европских пољопривредника који месецима протестују
Француска и Пољска траже веће ограничавање увоза производа из УкрајинеGetty © Photo by Luc Auffret/Anadolu via Getty Images

Француска и Пољска заложиле су се на састанку у Бриселу за веће ограничавање увоза прехрамбених производа из Украјине, да би се спречила, како су навеле, дестабилизација европских пољопривредних тржишта и нови протести пољопривредника.

Чланице ЕУ расправљају о томе како да продуже за годину дана бесцарински увоз пољопривредних производа из Украјине, а да истовремено испуне и захтеве европских пољопривредника који месецима протестују због еколошких правила Уније и увоза јефтиних производа из земаља које нису чланице Уније, пренео је Ројтерс.

Француски министар пољопривреде Марк Фесно рекао је пре састанка да би
дестабилизована европска тржишта могла да наруше подршку Кијеву, што не би било у интересу ЕУ, ни Украјинаца.

Пољски министар пољопривреде Чеслав Сјекјерски рекао је да су пољопривредници у земљама које су суседне Украјини платили превисоку цену због увоза јефтиних украјинских производа.

Европска комисија предложила је суспензију дажбина на украјинске пољопривредне производе за годину дана до јуна 2025. године.

Предвиђено је да се том темом позабаве амбасадори ЕУ у среду.

image
VV inauguration
banner