Свет

ЕУ пристала на нова ограничења украјинске робе након протеста пољопривредника

Француски и пољски пољопривредници врше највећи притисак и траже ограничавање трговине живином, јајима и медом из Украјине
ЕУ пристала на нова ограничења украјинске робе након протеста пољопривредника© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Европска унија пристала је да смањи увоз многих украјинских намирница како би умирила пољопривреднике који протестују и тврде да им је презасићеност тржишта јефтином робом смањила приходе.

Према привременом споразуму, Брисел ће увести царине на живину, јаја, шећер, овас, кукуруз, мед ако количине премаше средњи просек увоза из 2022. и 2023.

Тај потез, пише "Фајненшел тајмс", могао би да кошта Кијев десетине милиона евра ако не буде могао да пронађе алтернативна тржишта.

Француска се придружила Пољској и другим суседима Украјине у захтевима да се прошире ограничења. Цене житарица у ЕУ су на најнижем нивоу у последње четири године.

Европска комисија је навела и да се припрема да уведе царине на руско и белоруско жито како би смањила увоз. Неке земље оптужиле су земље чланице да су напустиле Кијев у одсудном тренутку будући да пољопривреда чини скоро половину украјинског извоза.

"Француска и Пољска и Европски парламент, који су најгласнији о томе шта треба да урадимо да помогнемо Украјини, срушили су се чим су видели трактор", рекао је један дипломата.

Ограничења почињу 6. јуна, када се за још годину дана обнавља бесцарински приступ за украјински увоз, који је почео 2022. године.

Велики пораст јефтиног украјинског увоза погоршао је протесте фармера покренуте због растућих трошкова и регулатива.

Манфред Вебер, председник странке десног центра ЕПП негирао је да је ЕУ изневерила Украјину. "Желимо да подржимо Украјину на свеобухватан начин, али не би било фер ако бисмо пољопривредницима рекли да су они једини који морају да плате за ово и њихове цене падају", рекао је он новинарима.

image
VV inauguration
banner