Свет

Скандал у Хагу: Нестали поверљиви досијеи високих званичника Европола

Датотеке агенције садрже информације о обуци, датуму рођења, брачном статусу, издржаваним лицима и тренутној адреси
Скандал у Хагу: Нестали поверљиви досијеи високих званичника ЕврополаGetty © Yuriko Nakao

Веома осетљиви фајлови, који садрже личне податке о високим руководиоцима Европола, који се чувају у сефу у Хагу, нестали су прошлог лета, преноси "Политико".

Према интерној белешци агенције и разговорима са садашњим и бившим особљем, досијеи особља нестали су у септембру.

Како се наводи у белешци, управа Европола је 6. септембра 2023. обавештена да су нестали лични досијеи неколико високих званичника. У белешци се додаје и да је накнадном провером утврђено да недостаје још неколико датотека.

Агенција сада покушава да открије како су нестали документи централне европске агенције за спровођење закона.

Како се наводи у интерној белешци, објављеној 18. септембра: "С обзиром на улогу Европола као органа за спровођење закона, нестанак личних досијеа особља представља озбиљну повреду безбедности и заштите личних података."

Европол је једна од највећих агенција Европске уније, која координира међународне истраге и операције са Интерполом и америчким ФБИ.

Према изјави четворице неименованих званичника, неке од изгубљених досијеа пронашао је један грађанин и однео у полицијску станицу у Хагу.

Портпарол хашке полиције Стивен ван Сантен је изјавио да је хашка полиција била укључена у детаље о интерној истрази Европола.

Иначе, датотеке агенције садрже информације о обуци, датуму рођења, брачном статусу, издржаваним лицима и тренутној адреси.

Европолове осетљиве датотеке чувају се у сефу, где је ограничен приступ особљу. Врло мали број људи зна шифру сефа, саопштио је један од анонимних званичника. Још није јасно како су досијеи нестали.

Агенција има више од 1.400 запослених.

Европски надзорник за заштиту података (ЕДПС) обавештен је о овом инциденту, наводи се у белешци.

Прес-служба Европола одбила је да коментарише овај случај.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner