Свет

Трговински сукоб ЕУ и Украјине: Ево са чим ће се Кијев суочавати у преговорима са Унијом

Покушаји Пољске и Француске да уведу рестрикције на увоз украјинских пољопривредних производа, указују на проблеме са којима ће се Кијев суочавати током приступних преговора
Трговински сукоб ЕУ и Украјине: Ево са чим ће се Кијев суочавати у преговорима са Унијом© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Неслагање међу државама чланицама ЕУ око питања продужења слободног приступа европском тржишту за украјинске пољопривредне производе могло бу да буде показатељ проблема са којима ће се Кијев суочавати у будућности, пише "Политико".

Европски лидери избегавају да јавно говоре о приступним преговорима Украјине пре избора за Европски парламент, заказаних за јун. Ипак, они у последње време не успевају да остваре ни најосновнију конструктивну сарадњу са Украјином.

"Компликације око приступа тржишту украјинских пољопривредних производа требало би да буду отрежњујући за европске лидере", рекао је сарадник немачког Института за међународна и безбедносна питања Каи-Олаф Ланг.

Неслагање је поново избило у први план када су представници Пољске и Француске у последњем тренутку покушали да уведу додатна ограничења на украјинске пољопривредне производе, тврдећи да они угрожавају интересе њихових фармера.

Како наводи "Политико", Украјина је један од највећих пољопривредних произвођача на свету. Пољопривредни сектор у тој земљи запошљава око 14 одсто становништва и чини око 41 одсто украјинског извоза.

Према проценама из Кијева, да су примедбе Париза и Варшаве усвојене, Украјина би изгубила око 1,7 милијарди евра прихода од извоза. Европска комисија губитке је проценила на око 1,2 милијарде.

За Украјину, која се мучи са недостатком новца, то би био велики ударац, наводи бриселски портал.

"Било каква ограничења значе мање економских прихода за земљу и самим тим мању подршку нашој одбрани. А тај новац ипак морамо негде да нађемо", рекао је украјински министар пољопривреде Николај Солски за "Политико".

Како би покушала да реши проблем, Белгија је предложила компромисно решење, које је у среду коначно добило подршку држава чланица након недељу дана преговора.

Белгијски компромис ће, ипак, коштати Украјину – процењује се око 331 милион евра. Кијев је критиковао ограничења која је ЕУ желела да уведе, тврдећи да она не решавају основне проблеме њихових пољопривредника.

Ново, компромисно решење и даље мора да добије одобрење Европске комисије и Парламента, због чега у Кијеву постоји бојазан да продужење приступа европском тржишту за украјинске производе неће бити продужено до истека тренутних провизија у јуну.

Проблеми са проширењем ЕУ

Проблеми са преговорима око приступа европском тржишту указују на дубље проблеме са којима ће се земље чланице суочавати током приступних преговора са Кијевом.

Уколико би постала чланица Унија, Украјина би преко ноћи највећи корисник европских субвенција за пољопривреду, а то би фармере у осталим земљама чланицама учинило још незадовољнијим.

Актуелни догађаји су "више од најаве. То је реалност која указује колико ће Украјини бити тешко да постане део јединственог тржишта", рекао је неименовани европски дипломата за "Политико".

"Француски председник Емануел Макрон говорио је о слању трупа у Украјину, а сада се плаши њихових јаја", додао је он.

Мало је вероватно да ће, како се Украјина буде приближавала чланству, преговори у постати лакши, наводи "Политико".

"Ово ће имати утицај на шефове држава и влада када буду размишљали о реформи ЕУ. Пољопривредници не криве толико Украјину колико начин на који Унија функционише", додао је други анонимни дипломата за "Политико".

image