Свет

"Политико": Компромис о слободној трговини ЕУ са Украјином у лимбу

Неколико држава чланица одбило је привремени споразум и затражило више времена, наводи се у извештају
"Политико": Компромис о слободној трговини ЕУ са Украјином у лимбуGetty © NurPhoto / Contributor

Амбасадори ЕУ нису успели да потврде одлуку о продужењу трговинских правила за Украјину на још годину дана, преноси "Политико" позивајући се на изворе.

Очекивало се да ће амбасадори одобрити привремени споразум којим би се украјинским произвођачима хране омогућио бесцарински приступ тржиштима ЕУ до јуна 2025.

Међутим, неколико земаља – посебно Француска – затражило је више времена за процену утицаја споразума, рекли су "Политику" неименоване дипломате и званичници ЕУ. Ово би могло да буде ударац уочи данашњег ЕУ самита на којем лидери желе да "покажу солидарност" са Украјином, наводи се у извештају.

Убрзо након покретања војне операције Москве у Украјини, Европска комисија је привремено укинула све царине и квоте на украјинску робу на период од годину дана како би омогућила испоруку украјинских пољопривредних производа на глобална тржишта.

Међутим, већи део понуде је уместо тога преплавио земље источне Европе, дестабилизујући тржишта у блоку и угрожавајући егзистенцију локалних фармера. Брисел је 2023. продужио меру за још годину дана упркос протестима пољопривредника из ЕУ који су били преплављени јефтиним украјинским производима.

Европска комисија је у јануару предложила суспендовање царина и квота на украјинске пољопривредне производе на још годину дана. Међутим, за живину, јаја и шећер укључена је одредба о "кочници у случају нужде", што значи да ће царине бити уведене ако увоз премаши просечне нивое из 2022. и 2023. године.

Преговарачи Европског парламента и белгијског председавајућег ЕУ договорили су се да се на листу додају зоб, кукуруз, мед. Такође се захтева од Европске комисије да брже реагује у случају раста увоза.

"Споразум и даље није оно што смо желели да буде", навео је француски министар пољопривреде Марк Феснео и додао да солидарност са Украјином не би требало да долази "по цену прекомерне дестабилизације" европских тржишта.

image
VV inauguration
banner