Свет

Нова анкета: Трка постаје неизвеснија, Бајден сустиже Трампа

Вођство које је Трамп имао у односу на Бајдена у фебруарској анкети се смањило за четири процентна поена
Нова анкета: Трка постаје неизвеснија, Бајден сустиже ТрампаGetty © Win McNamee/Getty Images

Вођство републиканског кандидата Доналда Трампа над његовим демократским противником Џозефом Бајденом се смањило, указује нова анкета коју су спровели Центар за америчке политичке студије Универзитета Харвард и аналитичка кућа "Харис полс".

Док је бивши председник САД у фебруару водио у односу на актуелног за шест одсто, сада се то вођство смањило на свега два одсто, док је девет одсто гласача остало неодлучно, преноси "Хил".

Уколико би неодлучни гласачи били приморани да бирају, Трамп би освојио 51 одсто гласова, а Бајден 49.  

Анекта указује да би Трампово вођство било веће у хипотетичком случају избора на којима би се нашао и независни кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи, па би тад "црвени" кандидат остварио вођство од три процентна поена у односу на "плавог", док би за Кенедија гласало 15 одсто Американаца. У том случају, седам одсто гласача било би неодлучно.

До заоштравања трке долази након што су Трамп и Бајден раније овог месеца обезбедили делегате који су им потребни за освајање номинације у својим партијама.

Већина Американаца није одушевљена идејом репризе избора из 2020. и сматрају да су и Трамп и Бајден престари за функцију председника. Међутим, према анкети "Еј-Би-Си њуза" више Американаца то мисли за 81-годишњег Бајдена (86 одсто), него за 77-годишњег Трампа (62 одсто).

image