Свет

Срце демократско, мозак републикански: Шеф "Џеј Пи Моргана" ручао са Камалом Харис

Састанак са Бајденовом потпредседницом уследио је након што је гигант Волстрита исхвалио Доналда Трампа
Срце демократско, мозак републикански: Шеф "Џеј Пи Моргана" ручао са Камалом ХарисGetty © Chip Somodevilla / Staff

Извршни директор "Џеј Пи Морган Чејса" Џејми Дајмон срео се на ручку у Белој кући са потпредседницом САД Камалом Харис, преноси "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.

Ручак је организован у тешком тренутку за односе Бајденове администрације и америчког бизниса, и указује на покушај обе стране да побољшају однос како се приближавају избори, наводи медиј и подсећа да је приватни састанак организован након што је Дајмон похвалио Доналда Трампа за његово руковање америчком економијом и спољном политиком док је био председник.

Председник Џозеф Бајден позвао је на увођење већих порезе за богате и велике корпорације и, у јеку кампање, стао је на страну синдиката у преговорима о уговорима и критиковао компаније због повећања цена и накнада. Истовремено, банкарска индустрија успротивила се предлогу америчких регулатора за строжа правила о капиталу банака.

Дајмон се већ годинама помиње као могући министар финансија САД. Дуго је себе описивао као демократу, али су се његови ставови последњих година разликовали од страначких. Он је 2019. за Си-Ен-Би-Си рекао да му је "срце демократско, али мој мозак је некако републикански".

У интервјуу у Давосу, Дајмон је похвалио Трампово председниковање. "Био је у праву у вези са НАТО-ом, у праву у вези са имиграцијом. Он је прилично добро развио привреду. Реформа пореза на трговину је успела. Био је у праву што се тиче Кине", рекао је тада.

Дајмон је имао и неколико телефонских разговора са Ники Хејли током републиканских унутарстраначких избора, на коју су многи њујоршки финансијери гледали као на алтернативу Трампу. Дајмон је радио у Трамповој пословној саветодавној групи 2017. године и рекао је да би "покушао да помогне сваком председнику Сједињених Држава јер је сам патриота".

Такође је интензивно радио са Бајденовом администрацијом прошле године током банкарске кризе која је погодила САД.

image