Свет

Кијев оптужује Запад: Седите на две столице

Подољак је оптужио Запад да седи на две столице јер покушава да заштити своја тржишта
Кијев оптужује Запад: Седите на две столице© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Саветник шефа кабинета Зеленског Михаил Подољак оптужио је Запад да "седи на две столице" због жеље да заштити своје тржиште од јефтине украјинске робе, пише "Политико".

"С једне стране, ви сте савезник и морате да помогнете Украјини. С друге стране, покушавате да заштитите своје тржиште протекционистичким средствима", рекао је Подољак.

Односи Кијева и европских савезника погоршали су се због протеста пољопривредника у низу европских земаља. Европски фармери незадовољни су увозом јефтиних украјинских пољопривредних производа који су преплавили тржишта. Сада су, како наводи "Политико", земље ЕУ подељене око тога да ли треба проширити бесцарински увоз украјинских производа, док Пољска и Француска инсистирају на пооштравању ограничења.

Подољак се пожалио да је дебата о томе да ли да се врате ограничења која су уклоњена након што почетка сукоба у Украјини недостојна савезника Кијева.

Он је напоменуо да европске земље настављају да тргују са Русијом упркос сукобу.

"Мени је то чудно. Ви истовремено финансирате одбрану Украјине, која се брани од Русије. Ваше компаније финансирају руски савезни буџет, од чега 42 одсто иде директно на рат. Дакле, ви сте и овде и тамо у исто време", рекао је. 

image