Свет

"Средства су ограничена": Шеф шпанске дипломатије о европском финансирању Украјине

Као и са друге стране Атлантика, судбина европског пакета помоћи Украјини у вредности од 50 милијарди евра је неизвесна
"Средства су ограничена": Шеф шпанске дипломатије о европском финансирању УкрајинеGetty © Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Европска унија можда нема довољно средстава за наставак финансирања Украјине, наговестио је шпански министар спољних послова Хозе Мануел Албарес.

Коментаришући нови предлог за пакет помоћи Кијеву вредан 50 милијарди евра у интервјуу за "Паис", Албарес је рекао да ће блок можда морати да преиспита своје приоритете.

"У раној смо фази разговора о овом вишегодишњем оквиру за финансирање. Украјина има веома важне потребе које смо до сада покривали. Ипак, средства су ограничена, а приоритети се морају анализирати", навео је шеф шпанске дипломатије.

Албарес је напоменуо да је ескалација сукоба Изралеа и Хамаса у Гази "скренула фокус", иако се, како каже, чланице ЕУ "слажу да наставе са подршком Украјине колико год је потребно", такође обећавши да ће се подржати украјински захтев за чланство у блоку.

Он је додао да је одлука о окончању сукоба "само у рукама Русије", уз напомену да је мало вероватно да ће блок одустати од своје политике санкција како би приморао Москву да прекине војну операцију.

Очекује се да ће лидери 27 земаља ЕУ на предстојећем самиту 14-15. децембра разговарати о томе да ли да почну преговоре са Украјином и Молдавијом о приступању блоку.

Мађарска се отворено противи том потезу, а премијер Виктор Орбан назвао је Украјину "једном од најкорумпиранијих земаља на свету". Будимпешта је такође спречила доделу новог пакета помоћи ЕУ Кијеву и више пута упозоравала да су покушаји Брисела да силом реши сукоб са Русијом осуђени на пропаст.

image