Свет

Шта је труло у америчкој војсци: У само два месеца срушила се три "апача"

Званичници америчког војног ваздухопловства су 2023. године признали да се АХ-64Е "апачи" суочавају да значајним порастом кварова на генераторима електричне енергије
Шта је труло у америчкој војсци: У само два месеца срушила се три "апача"Getty © Smith Collection/Gado

Амерички хеликоптери "апач" поново су се нашли на удару критика, након што се још једна летелица срушила у војној бази у савезној држави Вашингтон.

Хеликоптер АХ-64Е "боингове" производње пао је током редовне вежбе, пренели су медији. Портпарол војне базе је пад приписао "ваздухопловној несрећи", али није детаљније објаснио о чему је реч.

Након несреће, ватрогасне екипе и заменици послани су на лице места да помогну у спасилачкој мисији. Према речима једног од ватрогасаца, мочварни терен отежавао је операцију.

Инцидент је трећа забележена несрећа хеликоптера "апача" америчке војске у само два месеца.

Хеликоптер АХ-64 12. фебруара се срушио у близини Солт Лејк Ситија, при чему су повређена два пилота Националне гарде Јуте. Нешто више од недељу дана касније, два војника су погинула када се један "апач" срушио у руралној шумовитој области у Мисисипију.

Америчка Национална гарда је била приморана да приземљи све своје хеликоптере, које се налазе на испитивању због потенцијалних безбедносних ризика.

Званичници америчког војног ваздухопловства су 2023. године признали да се АХ-64Е "апачи" суочавају да значајним порастом кварова на генераторима електричне енергије.

Осим три недавне несреће, хеликоптер АХ-64Е је такође учествовао у фаталним несрећама у прошлости, укључујући у априлу 2023. када су се два "апача" сударила у ваздуху, убивши три америчка војника.

image