Свет

Национална гарда САД приземљила све хеликоптере: "Апачи" и "јастребови" на техничком прегледу

Очекује да ће се приземљавање које је ступило на снагу у понедељак, а објављено дан касније, укинути након што све јединице обаве преглед
Национална гарда САД приземљила све хеликоптере: "Апачи" и "јастребови" на техничком прегледуGetty © George Frey

Сви хеликоптери Националне гарде САД су приземљени ради обављања сигурносне провере, након низа инцидената ових летелица, у којима је било и смртних случајева.

Начелник Националне гарде, генерал-потпуковник Џон Џенсен наредио је авијацији безбедносно приземљавање, како би се "преиспитале сигурносне процедуре и мере", након пада хеликоптера АХ-64Д "апач" Националне гарде Мисисипија 23. фебруара, када су обојица пилота погинула.

Раније, 12. фебруара хеликоптер, исто "апач", Националне гарде Јуте такође се срушио, али су оба пилота преживела пад.

Очекује да ће се приземљавање које је ступило на снагу у понедељак, а објављено дан касније, укинути након што све јединице обаве преглед, међутим у званичном саопштењу војске није назначено колико би тај период могао да потраје.

"Ми смо борбена сила која извршава задатке и обуку са хеликоптерима широм света, сваког дана", рекао је Џенсен у свом саопштењу за медије и додао: "Сигурност је наш приоритет. Бићемо приземљени док се не уверимо да су наше посаде припремљене за све што се од њих може тражити".

Ипак генерал-потпуковник није открио шта је био узрок две несреће, а познато је да је истрага у току.

Последњи инцидент од 23. фебруара догодио се у близини Бунвила, када је "апач" пао у руралној шумској области током "рутинског тренажног лета", а двојица погинулих су искусни пилоти - заставници четвртог степена Ендрју Земек и Дерек Џошуа Абот.

Две скорашње несреће, догодиле су се готово годину дана након најсмртоносније несреће америчке војске у марту 2023. године, у којој је погинуло чак девет војника, када су се два УХ-60 "црни јастреб" сударила у близини базе Форт Кампбел у Кентакију. 

Сличан случај забележен је и н Аљасци, а тада је такође наређено привремено приземљавање свих хеликоптера.

Пре тога, забележено је неколико инцидената са поменутим хеликоптерима.  У фебруару 2023. двојица пилота Националне гарде Тенесија погинула су приликом пада једног "јастреба", док су 2021. тројица припадника Националне гарде Њујорка погинула због пада исте летелице.

Што се тиче "апача", током 2015. године због пада њихове летелице живот су изгубила два пилота из Тенесија, док је 2011. забележен случај у ком је погинуло чак четири пилота, када су се срушила два "апача".

image