Свет

Папа поручио да се мир не гради оружјем, осврнуо се и на Западни Балкан

Још једном апелујем да се омогући загарантован приступ хуманитарној помоћи у Гази, ослобађање талаца киднапованих 7. октобра, као и хитан прекид ватре, навео је поглавар Католичке цркве у ускршњој посланици "Урби ет орби"
Папа поручио да се мир не гради оружјем, осврнуо се и на Западни Балкан© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Поглавар Католичке цркве папа Франциско позвао је данас на прекид ватре у Гази и приступ хуманитарној помоћи у том подручју, и истакао да се мир никад не гради оружјем, већ "пружањем руку и отварањем срца", а у својој ускршњој поруци осврнуо се и на Западни Балкан.

"Док позивам на поштовање принципа међународног права, надам се општој размени свих затвореника између Русије и Украјине: сви за све. Штавише, још једном апелујем да се омогући загарантован приступ хуманитарној помоћи у Гази, ослобађање талаца киднапованих 7. октобра, као и хитан прекид ватре у Гази", рекао је папа у ускршњој поруци и благослову "Урби ет орби", преноси агенција АНСА.

Он је истакао да актуелни сукоби у свету имају озбиљне последице на, како је рекао, исцрпљено цивилно становништво, а пре свега на децу.

"Колико патње видимо у очима деце. Деца у тим ратним земљама заборавила су да се смеју. Погледом нас питају: зашто? Зашто толико смрти? Зашто толико разарања? Рат је увек апсурд и пораз", рекао је папа

Папа Франциско се осврнуо и на регион Западног Балкана.

"Посебно ми је у мислима Западни Балкан, где се чине значајни кораци према интеграцији у европски пројект. Етничке, културне и верске разлике не смеју бити узрок поделе, већ треба да постану извор богатства за читаву Европу и читав свет", рекао је папа након ускршње мисе на Тргу светог Петра у Ватикану.

Папа је претходно предводио ускршње бдење које је трајало више од два сата у базилици Светог Петра у Ватикану.

Његов глас је с времена на време звучао храпаво и без даха, али је прочитао све припремљене текстове, укључујући и хомилију дугу више од једне странице, осмехивао се и махао окупљенима док је одлазио у инвалидским колицима.

Вечерња миса почела је у скоро потпуном мраку пре него што су упаљена светла, која су означила прелазак из таме у светлост када је, како је наведено у Библији, Исус Христос устао из мртвих.

Миси је присуствовало око 6.000 верника.

Папа Франциско је у проповеди позвао хришћане да сачувају своју веру чак и када су оптерећени тугом, страхом или другим недаћама.

image
VV inauguration
banner