Србија и Балкан

Надбискуп Немет: Кад сам питао папу где ће прво у Загреб или у Београд, рекао је: Београд и Приштину

Међутим, ових дана добио сам одговор из Ватикана да због здравственог стања папе Франциска не смеју да обећају никакве посете, додао је београдски надбискуп Ладислав Немет
Надбискуп Немет: Кад сам питао папу где ће прво у Загреб или у Београд, рекао је: Београд и Приштину© FOTO TANJUG/ ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ

Папа Франциско није рекао да Украјинци треба да се предају, али бела застава у симболици је била увек за оне који су тражили да се прекине ватра - било је јасно да се ради о томе, да се седне за сто, каже у интервјуу за "Политику" београдски надбискуп Ладислав Немет.

"Украјинска страна га је узела као издајицу који је издао њихову ствар", додаје надбискуп.

Оцењујући односе Србије и Ватикана он је истакао да сматра да су тренутно најбољи од успостављања дипломатских односа, као и да је непризнавање тзв. Косова од стране Свете столице важна ствар у тренутној ситуацији односа Србије и Ватикана.

"У односу између Републике Србије и Свете столице ја видим диктатуру разума и разумског понашања. Сигуран сам да тај однос може бити још бољи", рекао је Немет.

Одговарајући на питање да ли би односе побољшао долазак папе Франциска у Србију, београдски надбискуп је нагласио да од земаља у окружењу папа није био само у Хрватској и Србији. 

"Био сам у Ватикану у позвао сам папу прво усмено, после и писмено да дође у Србију. Папа ми је рекао да би радо дошао. Прошле године, када се враћао из Лисабона, рекао је да би посетио и Косово. Када сам питао папу где ће прво, у Загреб или у Београд, он је рекао да би посетио и Београд и Приштину. Међутим, ових дана добио сам одговор из Ватикана да због здравственог стања папе Франциска не смеју да обећају никакве посете", истакао је Немет.

Објаснио је да је о доласку папе разговарао и са председником Србије Александром Вучићем, али и патријархом српским Порфиријем.

"Вучић је апсолутно отворен по том питању... Што се тиче православне цркве, патријарх Порфирије ми је одговорио прошлог лета да ће СПЦ разматрати то питање. Он лично нема ништа против доласка папе Фрање, али ми је рекао да ће о томе расправљати Сабор СПЦ", истакао је надбискуп Немет. 

Говорећи о симболици Ускрса, великог хришћанског празника који верници Римокатоличке цркве прослављају данас, надбискуп Немет је рекао да када је Бог у овај покварени људски свет послао свог Сина, он није побегао пред смрћу, трпљењем и свиме ониме што је негативно, него је то прихватио сасвим свесно. Надбискуп је истакао да је у томе велика порука ускрснућа.

Одговарајући на новинарско питање, додао је и да не верује да ће разум успети да васкрсне до величине да би могао да спречи развој зла или ширење зла.

"Не кажем да ће зло победити, него не верујем да ће разум бити у стању да доведе до тога да сви седну, размишљају и траже само мир", рекао је надбискуп Немет.

image
VV inauguration
banner