Свет

Столтенберг против папине мировне иницијативе: Украјини треба оружје, а не беле заставе

Сада није време да се говори о капитулацији Украјинаца, поручио је генерални секретар НАТО-а
Столтенберг против папине мировне иницијативе: Украјини треба оружје, а не беле заставе© Sean Gallup/Getty Images

Генерални секретар НАТО-а Јелс Столтенберг оценио је да су Украјини потребне залихе оружја, а не беле заставе, чиме се није сложио са недавном изјавом папе Франциска

"Ако желимо мирно и трајно решење постигнуто у преговорима, онда треба да пружимо војну подршку Украјини. Оно што се дешава за преговарачким столом нераскидиво је повезано са стабилношћу на бојном пољу", казао је Столтенберг.

Одговарајући на питање да ли његова реакција значи да је сада непримерено говорити о белој застави, Столтенберг је рекао да "сада није време да се говори о предаји Украјинаца". 

"Таква ситуација била би трагедија за Украјинце и биће опасна за све нас", нагласио је шеф НАТО-а.

Претходно је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба поручио Ватикану да обрати посебну пажњу на своју улогу у Другом светском рату, истичући да се Кијев никада неће предати.

Папа Франциско изјавио да би Украјина требало да смогне храбрости и да, како је навео, подигне "белу заставу" и преговара са Русијом о прекиду рата.

Истовремено, додао је да када неко види да је "поражен, да нешто не иде, треба да покаже храброст и преговара" како би спречио да се деси оно најгоре и избегао нове смрти.

image
VV inauguration
banner